Home | Chow Chow adopteren: is het slim en hoe pak je het aan?

Chow Chow adopteren: is het slim en hoe pak je het aan?

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Chow Chow is een middelgrote hondensoort met voor alles een prachtige vacht: het is de vacht die het beest vooral populair heeft gemaakt, maar ook zijn gezichtsuitdrukking is bijzonder aantrekkelijk.

Omdat de hond zo populair is, zijn er echter ook genoeg honden van het ras die het minder goed hebben. Wellicht is het goed om erover na te denken of jij misschien niet deze hond kon adopteren.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Chow Chow nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Chow Chow!

Ben jij een echte dierenvriend? Dan is het een goed idee om erover na te denken om deze hond een nieuw leven te geven. Veel Chow Chow rashonden komen zonder een baasje te zitten na problemen zoals een sterfgeval, scheiding of emigratie.

Andere Chow Chow rashonden hebben al een tijdlang gewerkt als reddingshond en zijn aan hun pensioen toe. Het is zeker een goed idee om zo’n beest te nemen, maar er zitten ook nadelen aan. Voordat we de voor- en nadelen bespreken, willen we eerst wat meer over de geschiedenis en het karakter van de rashond vertellen.

De geschiedenis en karakter van een Chow Chow rashond

De geschiedenis van de Chow Chow gaat ver terug. Het beest kwam voor het eerst voor in de bergen van Tibet en verspreidde zich door China en Mongolië. Het beest is ver weg familie van de Husky en heeft ongeveer dezelfde karaktertrekken.

Toch had het beest een heel ander doel dan de Husky: het moest de Boeddhistische tempels bewaken en daar zijn de Chow Chow honden dus ook het meest geschikt voor, als waakhond. De Chinese adel gebruikte het beest ook vaak als waakhond of als gewone gezinshond.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Chow Chow wordt ook uitgebreid behandeld in Chow Chow Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het karakter van de Chow Chow

Hoewel een Chow Chow vaak terughoudend, rustig en zelfstandig is, kan je echt een goede relatie opbouwen met het beest. Zeker als het beest een goede socialisatie heeft doorlopen als pup, is het een prachtig beest om in huis te hebben.

Als je eenmaal vrienden bent met het beest zal hij je niet gauw meer loslaten. Een van de problemen van het beest is agressie tegen andere honden en een terughoudendheid met vreemden en onbekenden: dat komt nog uit zijn tijd als waakhond.

De voordelen van het adopteren van een Chow Chow

Fokprogramma’s zijn niet altijd even goed voor een beest. Sommige fokdieren hebben echt een vreselijk leven achter de rug, waarbij vrouwtjes vaak meerdere keren per jaren hebben moeten werpen met alle gevolgen voor hun gezondheid van dien.

Ze zijn als het ware uitgebuit door de fokkers en hebben daar nauwelijks goede verzorging voor teruggekregen. Door te adopteren kun je zo’n beestje een nieuw leven geven.

Als pup

Het is heel soms mogelijk om een Chow Chow te adopteren als pup en dat is ook de beste optie die wij je aan kunnen raden. Een pup nemen is altijd beter dan een volwassene adopteren.

Lukt het niet om een pup te nemen, zorg dat dat je een zo’n jong mogelijke Chow Chow neemt: hoe jonger de rashond, hoe makkelijker het is voor het beest om te wennen aan jou en zijn nieuwe huis.

Met pensioen

Sommige rashonden hebben gewerkt als reddings-, speur-, of blinde geleidehond en zijn inmiddels toe aan hun pensioen. Soms worden deze beesten dus weggegeven ter adoptie.

Het is goed om een dergelijke hond te adopteren, aangezien er vaak veel medische zorg voor de beesten is geweest en de kans dat dat ergens staat geregistreerd is groot: je weet in ieder geval alles.

De nadelen van het adopteren van een Chow Chow

Omdat een deze hond vaak al wat ouder is als je hem adopteert, spreekt het helemaal niet zo vanzelf dat een Chow Chow gezond is op het moment dat hij bij jou komt wonen. Vaak zijn er al verschillende erfelijke aandoeningen die zijn komen kijken bij het beest en het is niet prettig dat jij daarmee moet dealen.

Bovendien kan het potentieel heel veel geld kosten om het beest regelmatig naar de dierenarts te moeten leiden. Kies dus bij het adopteren vooral voor een beest dat niet te oud is.

Manieren

Er is altijd een reden waarom een baasje een rashond wegdoet: een hond waarmee je jarenlang een relatie op heb gebouwd, doe je niet zomaar weg. Het kan zijn dat de hond een traumatische ervaring heeft opgelopen en daarom problemen heeft opgelopen met zijn gedrag.

Is dat het geval met een Chow Chow, dan kan het soms maanden of jaren duren voordat je het beest weer psychisch op z’n plek hebt gekregen. Hou daar dus echt rekening mee.

Kinderen

Chow Chow honden zijn vaak goed te trainen, maar als je er eentje adopteert, is het geen feit dat de beesten goed zijn getraind of opgevoed.

Dat is vooral een probleem als jij in huis kinderen hebt: de Chow Chow is een behoorlijk groot beest en kan kinderen soms door zijn grote lichaam pijnigen. Hou er dus rekening mee dat het adopteren van het beest niet altijd goed is.

Leer alles over jouw lieve Chow Chow

Wil je álles leren over jouw Chow Chow? Bekijk dan ook het Chow Chow Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond.

Klik hier om het boek te bekijken

Chow Chow adopteren, een goed idee of niet?

Het is goed om te weten waar je een Chow Chow het beste adopteert. Niet elke plek is geschikt. Je kunt denken aan een asiel, maar ook aan een organisatie die honden redt uit benarde huishoudens. Dan zijn er ook nog organisaties die helpen een hond met pensioen te gaan.

Vooral die laatste is het beste voor het adopteren van een Chow Chow. Kortom, zoek dus een dier met een redelijke gezondheid, die goed is opgevoed en niet te oud is. Dan zul je er vast nog wel een aantal jaren van kunnen genieten.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Chow Chow?

Bekijk dan het Chow Chow Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Chow Chow wilde weten in één compleet e-book!”

Chow Chow Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Chow Chow!

  • Wil je een Chow Chow kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Chow Chow zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Chow Chow trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Chow Chow de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Chow Chows en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Chow Chow Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Chow Chow Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Chow Chow Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!