Home | Is een Chow Chow agressief? En welke invloed heb jij zelf?

Is een Chow Chow agressief? En welke invloed heb jij zelf?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Chow Chow is een hond die er heel lief uit ziet. Het is een echte teddybeer en een knuffelhond. Dat imago heeft hij vooral aan zijn uiterlijk te danken. Hij heeft namelijk een redelijk lange vacht met stijle haren die alle kanten op staan. Hierdoor ziet hij er letterlijk uit als een teddybeer.

Hij wordt ook wel berenhond genoemd en opgepoetste leeuw omdat zijn wilde vacht soms net de mooie manen van een leeuw lijken. Je zou het dus misschien niet denken, maar de Chow Chow heeft ook het imago dat het een agressieve hond is. Zo zou hij zich bijvoorbeeld vaak agressief opstellen tegenover mensen en andere dieren. Maar is dat wel een terecht opvatting?

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Chow Chow nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Chow Chow!

De geschiedenis van de Chow Chow

Voordat we gaan kijken naar het karakter van de Chow Chow om te ontdekken of het een agressieve hond is, moeten we eerst even naar de geschiedenis kijken. Hier wordt namelijk al veel duidelijk en de geschiedenis van het ras speelt een belangrijke rol in het imago van de Chow Chow.

De geschiedenis van de Chow Chow is een lang verhaal, want het is één van de oudste hondenrassen ter wereld. Hij komt uit China en werd hier voornamelijk gebruikt als jachthond, maar ook als waakhond en als huisdier. De Chow Chow kreeg zelfs een hele serieuze taak als waakhond, want hij moest ook de Chinese tempels bewaken.

Om zijn rol goed te kunnen vervullen, was het dus belangrijk dat de Chow Chow niet een te lieve hond was.

Let op: Het aan- of afleren van gedrag bij jouw Chow Chow (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Chow Chow Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een waakhond

Vroeger werd de Chow Chow dus gebruikt als waakhond en als jachthond. Hierdoor is hij erg terughoudend wanneer er mensen zijn die hij niet kent en dan hij erg gaan blaffen. Dat heeft natuurlijk te maken met zijn verleden. Tegenover vreemden en andere honden kan een Chow Chow dan ook redelijk agressief reageren.

Als er iemand op het terrein van de Chow Chow komt die hij niet kent of wanneer er een vreemde hond komt, dan kan hij zelfs angstaanjagend worden. Dat komt omdat ze mensen wantrouwen en territoriaal gedrag laten zien. Hierdoor lijkt de Chow Chow soms dus wel gevaarlijk, maar je kunt ook bedenken dat hij hierdoor de perfecte waakhond is.

Opvoeding

Want natuurlijk is lang niet elke Chow Chow zo agressief. De opvoeding van de hond speelt een hele grote rol in het karakter van de hond. Wanneer een hond namelijk niet goed op is gevoed, kunnen ze erg agressief worden wanneer ze in aanraking komen met andere honden die ze nog niet kennen, zeker wanneer ze in worden gezet als waakhond.

De Chow Chow kan dan ook best wel moeilijk om te beheersen zijn. Dit kan vooral een probleem zijn bij honden van hetzelfde geslacht en al helemaal wanneer die hond dan ook een Chow Chow is. Als je je hond streng opvoedt en agressief gedrag meteen in de kiemen smoort, dan zal je Chow Chow op latere leeftijd ook geen agressief gedrag laten zien.

Het is dan ook de ideale gezinshond en vindt het heerlijk om bij de familie te horen. Ook kan de Chow Chow snel gaan blaffen wanneer er iets gebeurt, maar door dit meteen af te leren in zijn jonge jaren zal hij dit op een latere leeftijd ook niet zoveel doen.

Het jachtinstinct

Het is belangrijk dat je voorzichtig bent wanneer je Chow Chow in aanraking komt met een kleinere hond, want zijn jachtinstinct kan dan weer aangewakkerd worden. Het is daarom dan ook erg belangrijk dat de Chow Chow op het begin van zijn leven al meteen goed socialiseert.

Dat betekent dat hij veel met zijn broertjes en zusjes moet spelen en dat hij veel in contact moet komen met mensen. Door hier op het begin al meteen aan te wennen, zorgt dat ervoor dat hij op een latere leeftijd ook gemakkelijker met andere mensen en dieren om kan gaan. Let er wel op dat het niet altijd mogelijk is om je Chow Chow los rond te laten lopen buiten, want hij kan zomaar een ander dier als een prooi zien tijdens het wandelen.

Een kat of een hond?

Daarnaast wordt er ook wel eens gezegd dat een Chow Chow qua karakter meer op een kat lijkt dan op een hond. Dat betekent natuurlijk niet dat katten agressief zijn, maar het betekent wel dat ze niet echt de behoefte hebben om hun baasje te pleasen zoals de meeste honden dat wel hebben.

Als jij van je hond houdt, betekent dat nog lang niet dat je de baas over hem bent. Ze zijn namelijk er niet op gebrand om jou tevreden te stellen en doen eerder lekker waar ze zelf zin in hebben.

Leer alles over (ongewenst) gedrag van jouw Chow Chow

Wil je álles leren over de opvoeding en het gedrag van jouw Chow Chow? Bekijk dan ook het Chow Chow Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.

Klik hier om het boek te bekijken

Het karakter van de Chow Chow

Een Chow Chow is over het algemeen niet een hele sociale en extraverte hond. Hij is eerder wat afstandelijker en zelfstandig van aard. Dat komt vooral door zijn verleden als waakhond. Hiervoor kon hij natuurlijk niet heel sociaal en extravert zijn. Wat veel mensen niet weten, is dat de Chow Chow wel een hele intelligente hond is.

Meestal zijn intelligente honden ook makkelijker om te trainen, maar dat is helaas bij de Chow Chow niet het geval. Hij is namelijk heel onafhankelijk en koppig van aard waardoor de training zelfs nog een flinke uitdaging kan zijn.

Een gezellige familiehond

Het lijkt misschien niet zo, maar de Chow Chow is toch echt wel een gezellige hond. Hij straalt veel rust uit en vindt het heerlijk om lange wandelingen te maken. Met een rondje hardlopen of veel spelen maak je hem dan weer niet zo blij. Bovendien heeft hij natuurlijk een hele dikke vacht waardoor hij in de zomer ook niet heel veel zin heeft in een lange wandeling.

Hij is dus niet heel actief, maar vindt het wel fijn om elke dag even naar buiten te gaan. De Chow Chow kan wel redelijk schuw zijn, maar hij is zeker wel in staat om een hechte band om te bouwen met zijn baasje. Het is dus echt wel een goede familiehond.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Chow Chow?

Bekijk dan het Chow Chow Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Chow Chow wilde weten in één compleet e-book!”

Chow Chow Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Chow Chow!

  • Wil je een Chow Chow kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Chow Chow zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Chow Chow trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Chow Chow de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Chow Chows en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Chow Chow Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Chow Chow Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Chow Chow Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!