Home | Chow Chow: ontdek de grootte en schofthoogte

Chow Chow: ontdek de grootte en schofthoogte

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Chow Chow is een prachthond. Het beest heeft een hele mooie, dichte vacht en ziet eruit als een echte oosterse hond. Het beest heeft wel iets weg van een Husky en het is dus niet gek dat wetenschappers zeggen dat het beest eraan verwant is.

Met een Chow Chow heb je ook nog eens een hele lieve en teruggetrokken, bijna introverte hond, die je gerust alleen kunt laten voor een paar uurtjes. In dit artikel bespreken we de bouw, de grootte en de schofthoogte van het beest.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Chow Chow nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Chow Chow!

Schofthoogte van een hond handig

Leer begrijpen dat elke hondensoort anders is. Meestal worden de honden onderverdeeld in vier categorieën, vergelijkbaar met koffie: small, medium, large en dan nog een extra ‘giant’ categorie.

Dit zijn de maten die worden gebruikt op allerlei soorten speeltjes en attributen voor honden: denk aan de maten van tuigjes, harnassen, het geschikte hondenvoer, de maat van een hondenmand en zelfs voor welke hond bepaalde speeltjes geschikt zijn.

Ook de schofthoogte wordt gebruikt. De relatie tussen het gewicht, de schofthoogte en de maat van een hond staat in de hieronder staande tabel samengevat.

De tabel toont de relatie tussen de schofthoogte, het gewicht en de maat van de verschillende soorten honden    
Maat op de verpakking van een product Schofthoogte van jouw hond Gewicht van jouw hond
Kleine hond (small) 30 cm of minder 10 kilo of minder
Middelgrote hond (medium) 30 cm tot 50 cm 10 kilo tot 25 kilo
Grote hond (large) 45 cm tot 60 cm 25 kilo tot 45 kilo
Enorme hond (giant) 60 cm of meer 45 kilo of meer

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Chow Chow wordt ook uitgebreid behandeld in Chow Chow Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Praktisch de schofthoogte berekenen

Moet jij de schofthoogte van jouw Chow Chow berekenen en opmeten, neem dan je hond en probeer hem zo stil mogelijk te hebben staan. Het is de bedoeling dat jouw hond rechtop staat. Met andere woorden: de poten van het beest moeten verticaal omhoog staan en niet met een gebogen hoek. Als jouw hond goed is opgeleid en gedisciplineerd, dan zal het beest gerust stil blijven staan.

Pak een meetlint en meet de afstand tussen het uiteinde van de poot en de top van de schouder van de hond. Als het is gelukt, dan is het goed om je Chow Chow te belonen met een hondensnoepje.

Korte beschrijving van de geschiedenis

Voor we verder gaan over de schofthoogte en afmetingen van deze hond is het ook goed om de geschiedenis van het beest te beschrijven. Immers, waar komt de bouw van het beest vandaan en waar is het beest ooit voor gefokt.

Een afstammeling van de Husky

Het is helemaal niet zo gek dat de hond goed gebouwd is, het beest stamt nog af van de Siberische honden en het was wellicht ooit ook een sledehond. Het is dus een beest dat sterk is gebouwd.

De oorsprong van het ras, ligt echter zuidelijker, in Mongolië, China en zeker Tibet. In die laatstgenoemde bergen moesten de Chow Chow rashonden de Boeddhistische tempels bewaken. Het is dus een echte waakhond.

Chinese praktijken

Daarna vond het beest zijn weg naar de Chinese steden en daar waren er twee dingen heel cruciaal: vlees en huiden. De prachtige huid van de vaak mollige Chow Chow maakte het beest enorm populair voor hun vlees en voor hun huid om te gebruiken als kleding.

Waarschijnlijk heeft het beest in zijn bloed nog steeds de generatielijn zitten die is vetgemest, waardoor de hond nog steeds soms te dik kan worden. En het is ook best mogelijk dat het beest juist gefokt is om zo’n mooie bos haren te krijgen.

Het uiterlijk, schofthoogte en afmetingen

Kortom, het lijkt dus een feit te zijn dat de Chow Chow is gefokt op zijn huid, maar ook op zijn kilogrammen. De hond heeft daardoor waarschijnlijk zijn postuur gekregen en is daardoor een flink grote hond (large), maar geen gigant. Als we de bovenstaande tabel erbij nemen, dan zullen we ook zien dat het beest behoort tot de categorie ‘large’.

Pas hier dus ook je koopgedrag op aan: koop producten voor je Chow Chow voor ‘large’ (grote) honden. Hieronder zie je en kleine tabel met de verschillende afmetingen en het gewicht van het beest.

  Chow Chow teef Chow Chow reu
Lengte op de schoft 46 cm tot 51 cm 48 cm tot 56 cm
Gewicht na eerste jaar 20 kilo tot 27 kilo 25 kilo tot 32 kilo

Leer alles over jouw lieve Chow Chow

Wil je álles leren over jouw Chow Chow? Bekijk dan ook het Chow Chow Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond.

Klik hier om het boek te bekijken

De Chow Chow heeft aanleg om dik te worden

De Chow Chow is een niet bijzonder gezonde hond en de meeste worden niet meer dan 10 jaar. Dat komt onder andere door zijn bouw: hij heeft echt wel de aanleg om snel dik te worden. Dat ligt niet alleen aan de bouw overigens, het beest is ook behoorlijk introvert en kan dus makkelijk lui worden.

Wil je ervoor zorgen dat jouw Chow Chow niet te dik wordt, kijk dan uit met wat hij eet en geef het beest ook niet te weinig beweging: ga er lekker op uit en laat het beest lekker uit.

Groot hoofd in vergelijking met het lichaam

De hond wordt wel eens een dikkop genoemd: dat komt omdat het beest een bijzonder groot hoofd heeft in vergelijking met het lichaam. Dat komt overigens niet alleen door de kop zelf, maar ook door de bijzondere vacht die het beest heeft.

Het beest wordt door sommigen een “hoekige hond genoemd, met poten als een zuilengang”, en dat klinkt niet alleen prachtig, het ziet er ook prachtig uit.

De Chow Chow heeft mooie afmetingen

We kunnen wel stellen dat de Chow Chow een prachtige hond is, met een mooie en stevige bouw. Die bouw echter kan hem soms ook wel wat problemen opleveren: hij is snel lui en heeft weinig zin in beweging. Het beestje wordt dus snel dik en krijgt ook snel diabetes.

Het zijn dingen waar je op kunt letten. Wel hebben we vastgesteld dat de meeste Chow Chow honden vallen onder het type ‘large’ en daar kun jij je koopgedrag op afstemmen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Chow Chow?

Bekijk dan het Chow Chow Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Chow Chow wilde weten in één compleet e-book!”

Chow Chow Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Chow Chow!

  • Wil je een Chow Chow kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Chow Chow zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Chow Chow trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Chow Chow de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Chow Chows en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Chow Chow Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Chow Chow Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Chow Chow Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!