Home | Chow Chow lang haar: maak kennis met deze langharige viervoeter

Chow Chow lang haar: maak kennis met deze langharige viervoeter

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als we het hebben over de Chow Chow gaat het sowieso al om een beest met een dichte vacht. Toch zijn er ook nog eens langharige Chow Chow rashonden die het helemaal gortig maken. Het beest draagt zijn vacht gekruld over de rug en het is een prachtig beest om te zien.

In dit artikel maken we kennis met de langharige versie en vertellen we je precies hoe je het beest moet verzorgen. Veel plezier!

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Chow Chow nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Chow Chow!

Een introverte waakhond

Als we de hond moeten beschrijven, zullen we allereerst de woorden rustig en teruggetrokken zeggen. Het beest is behoorlijk introvert en houdt er niet van om op de voorgrond te komen. Het beestje houdt erg van actie, maar zal er zelf niet om komen vragen. Wel is de hond niet bang en het is een echte waakhond: hij zal laten weten als er iemand aan de deur is.

Een langharige en kortharige versies

Kortharige Chow Chow honden zijn er eigenlijk bijna niet. De meeste van deze rashonden die je tegenwoordig ziet, zijn honden met een lange vacht. Beide hebben echter een dikke, dichte vacht met veel haren dicht tegen elkaar aan. De laatstgenoemde is waar we het in dit artikel over hebben.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Chow Chow wordt ook uitgebreid behandeld in Chow Chow Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De geschiedenis

Een hond uit het verre oosten

De genen van een Chow Chow komen uit Siberië, van daar waar de Siberische Husky leeft. Echter is de hond zelf geen sledehond, maar een hond die opgroeide als waakhond in de bergen van Tibet en vervolgens zijn weg vond naar China en Mongolië.

Het beest waakte over de Tibetaanse kloosters voor Boeddha en werd vele eeuwenlang ook door de Chinese adel ingezet als waakhond. Het beest is geschikt voor koude klimaten, zoals die voorkomen in Mongolië, het noorden van China en in de Himalaya bergen.

Een hond voor oosterse praktijken

De hond was oorspronkelijk niet alleen een waakhond, maar het beest werd ook gegeten door de Chinese elite. De huid werd gebruikt als vacht om kleding van te maken, iets wat in het toenmalige oosten moeilijk te vinden was.

Sommige wetenschappers denken dat de hond van die tijd ook zijn aanleg tot overgewicht heeft overgehouden: hij is generatieslang vetgemest. En natuurlijk is zijn prachtige vacht, zeker ook de langharige, daar waarschijnlijk door ontstaan of door fokkers ‘ontworpen’.

Een langharige Chow Chow op een goede manier borstelen

Borstel je langharige Chow Chow minstens twee tot drie keer per week. Doe dat niet te ruig, want zo kan je mogelijk de huid bezeren, maar doe ook niet te lief. Het is wel zaak dat je de onderste laag van de haren meeneemt.

Doe je dat niet, dan zal de onderste huid de bovenste huid in de weg gaan zitten en komen er klitten in.

Hoe borstel je de hond correct

Het is niet voor iedereen duidelijk hoe je een hond moet borstelen. Belangrijk is om een dier van top tot teen structureel te borstelen: je begint bij de kop en werkt jezelf langzaam naar beneden totdat er geen klitten meer in zitten.

Doe ook de staart en de poten grondig: sommige mensen vergeten die, met nare klitten tot gevolg. Als het niet lukt om een klit uit te kammen, kun je proberen om de lokken met een plantenspuit wat nat te spuiten.

Klitten zijn soms flink vervelend

De langharige Chow Chow is een prachtige hond met lange haren die makkelijk in de klit komen te zitten. Het lukt niet altijd met water, dan kun je bijvoorbeeld proberen om talkpoeder te gebruiken. Talkpoeder zorgt ervoor dat het haar zijn vetheid verliest en zo makkelijker te kammen is.

Soms lukt het zelfs niet met een poedertje, dan kun je de lange haren met klitten wegknippen. Let op: knip mee in de richting van waaruit het haar groeit om te voorkomen dat de plek kaal wordt.

Leer alles over jouw lieve Chow Chow

Wil je álles leren over jouw Chow Chow? Bekijk dan ook het Chow Chow Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond.

Klik hier om het boek te bekijken

Het verzorgen van een langharige Chow Chow: badderen

Het is helemaal niet nodig om het beest vaak in bad te doen, maar in het geval van een langharige Chow Chow is het soms helemaal niet gek om te doen.

Er kunnen in de lange vacht vaak veel klitten, maar ook verschillende diertjes en beestjes schuilen. Een baddersessie is dus heerlijk voor de hond om een schone vacht te krijgen.

Doe het badderen niet te vaak

Het is maximaal eens in de 1,5 tot 2 maanden nodig om het beest te wassen, sommigen doen het vaker. Het gevaar is echter dat de balans in de vacht van het beest veranderd waardoor het zijn zelfreinigende specialiteit verliest. Dat is ook de reden dat je eigenlijk nooit harde zeep moet gebruiken.

Hoe droog je de langharige vacht van je Chow Chow?

Als je klaar bent met het badderen van je Chow Chow kun je het beest voorzichtig proberen uit te knijpen. Ook is het een slim idee om je hond zichzelf droog te schudden: dat kan een hond veel beter dan jij. Daarna pak je een föhn of waterblazer om hem droog te maken.

Let op: blaas niet op het hoofd, want de oren en ogen zijn erg fragiel. Je mag de hond na zijn badderbeurt inspuiten met een beetje hondenolie. Dat komt de vacht wel ten goede.

Het verzorgen van een langharige Chow Chow: trimmen

Het is een goed idee om je langharige Chow Chow zo af en toe naar de hondenkapper te laten gaan. De haren kunnen soms flink snel groeien en het is goed om de dode puntjes weg te knippen.

Zo blijft de hond één geheel en komen er geen onnette flarden uit de hond. Knip vooral rond de oren en de ogen wat haar weg: dat kan potentieel leiden tot ontstekingen.

Een Chow Chow hoeft niet kaal

Toch is het goed om te weten dat je een langharige Chow Chow echt niet ver terug moet knippen. De beesten zijn helemaal niet gewend om met hun huid in de zon te komen en doen ze dat wel, dan komen er potentieel huidproblemen van.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Chow Chow?

Bekijk dan het Chow Chow Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Chow Chow wilde weten in één compleet e-book!”

Chow Chow Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Chow Chow!

  • Wil je een Chow Chow kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Chow Chow zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Chow Chow trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Chow Chow de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Chow Chows en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Chow Chow Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Chow Chow Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Chow Chow Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!