Home | Chow Chow Lion: een super bijzondere hond!

Chow Chow Lion: een super bijzondere hond!

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het is een hond die ergens wel wat weg heeft van een leeuw: het beest heeft bijna echte manen. We hebben het hier over de Chow Chow Lion. In dit artikel bespreken we alles over de hond en laten we je kennismaken met de Chow Chow Lion.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Chow Chow nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Chow Chow!

De Chow Chow Lion is een Chow Chow met een goudachtige, bruine vacht en een postuur die echt lijkt op een leeuw: een grote kop met bijzonder lange haren en een wat kleiner lichaam.

Sommige hondenkenners noemen het karakter van een Chow Chow zelfs meer op een poes lijken dan op een hond: het beest leeft teruggetrokken en kan zich een hele dag lang zelf prima vermaken. Hieronder zullen we wat meer ingaan op de bijzondere geschiedenis van dit unieke hondenras.

De geschiedenis

Er is in de Chow Chow nog wel iets te zien dat het verre familie is van de Husky. De beesten hebben dezelfde dichte vacht en zijn dus goed beschermd tegen de koude. De hond is echter door monniken in Tibet en China gefokt om eruit te zien als leeuwen die de tempel van Boeddhisten te beschermen en te bewaken.

De beestjes hebben dus een uiterlijk waar eeuwenlang op is gefokt. Ook veel Chinese adel hebben de hond gebruikt als waakhond voor hun persoonlijke eigendommen.

Waar de naam vandaan komt

Het is niet honderd procent duidelijk waar de naam Chow Chow vandaan komt. Veel mensen denken dat het woord ‘Chow’ van het Chinese woord ‘Gou’ komt. Dat betekent ‘hond’. Echter in een mix tussen Chinees en Engels wat in sommige delen van China wordt gesproken is ‘tschau – tschau’ ook te vertalen als ‘lekkernij’ of ‘voer’.

Het interessante van de Chow Chow is dat het beest inderdaad als vleeshond werd gehouden en ook zijn vacht werd eeuwenlang gebruikt voor kleding.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Chow Chow wordt ook uitgebreid behandeld in Chow Chow Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Chow Chow Lion: een statige hond als een leeuw

De hond heeft een aanleg om te dik te worden en ziet er dus soms wel behoorlijk ‘chubby’ of mollig uit. Het beest houdt er niet heel erg van om in het centrum van de aandacht te staan en zal dus al snel behoorlijk sloom kunnen worden.

Het is dus de verantwoordelijkheid van het baasje om het beest fit te houden en niet te veel eten te geven. Om je een beetje een idee te geven, hieronder staan de afmetingen van het beestje:

  Chow Chow teef Chow Chow reu
Lengte op de schoft 46 cm tot 51 cm 48 cm tot 56 cm
Gewicht na eerste jaar 20 kilo tot 27 kilo 25 kilo tot 32 kilo

Over het karakter

Het leuke van de Chow Chow Lion is dat het beest niet alleen lijkt op een leeuw, maar ook het karakter heeft van een leeuw. Alle karaktertrekken wijzen in dezelfde richting als de katachtigen.

Het is moeilijk om een Chow Chow echt onder de knie te krijgen bijvoorbeeld: je kunt hem wel liefhebben, maar dat is nog geen reden dat het beest naar je zal luisteren. Het beest kan erg koppig zijn.

Over het leeuwenhart

Het beest heeft daadwerkelijk een leeuwenhart: het beest zal zich niet prettig voelen bij andere honden of andere dieren en zal zich soms behoorlijk agressief opstellen. Dat is best te vergelijken met katachtigen zoals de leeuw.

Bovendien zijn ze ook bij mensen die ze niet kennen op hun hoede en zullen ze niet met een kwispelstaart enthousiast naar ze toelopen: ze kijken eerst de kat (lees: leeuw uit de boom.

Leer alles over jouw lieve Chow Chow

Wil je álles leren over jouw Chow Chow? Bekijk dan ook het Chow Chow Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond.

Klik hier om het boek te bekijken

De Chow Chow Lion: een kwakkelende gezondheid

De hond kwakkelt vaak met zijn gezondheid. Er zijn flink wat erfelijk overdraagbare ziektes die het beest kan krijgen. Niet voor niets is de gemiddelde leeftijd van de beestjes laag: een gemiddelde Chow Chow leeft niet langer dan 8 jaar en er zijn er maar zelden die de 10 jaar of ouder halen.

Het is dus essentieel dat je het beest regelmatig naar de dierenarts brengt om hem na te laten kijken: zeker na een jaar of vijf is het goed het beest halfjaarlijks naar de dierenarts te brengen.

Dagelijkse verzorging

Het is een beetje een cliché, maar met zo’n mooie vacht als die van de Chow Chow Lion, zul je wel een tijdje bezig zijn. Het is erg belangrijk dat de hond dagelijks wordt geborsteld, eens in de zoveel weken wordt gebadderd en ook af en toe naar de trimmer wordt gebracht.

Dan blijft het beest het mooist, maar ook het gezondst. Een goede vacht is vaak ook een teken dat het beest gezond is.

Aanleg om te dik te worden

Omdat de Chow Chow in het vroegere China soms werd vetgemest voor de slacht (ja, we weten dat het zielig klinkt), zitten er nog steeds genen in het beest die het beest aanleg geven om dik te worden.

Zorg er dus voor dat je regelmatig samen gaat wandelen en dat je hem nooit te veel te eten geeft: een te dikke Chow Chow kan makkelijk allerlei ziektes krijgen zoals ook diabetes.

Chow Chow Lion: een hond met een leeuwenhart

Een Chow Chow Lion lijkt niet alleen op een leeuw, hij heeft ook het karakter van een leeuw, dat is het leuke ervan. Het is een lief en schattig beest wat echt wel aanhankelijk kan zijn, maar die zich ook erg op z’n gemak voelt als hij alleen wordt gelaten.

Het beest is geschikt als waakhond en als gezinshond, maar heeft wel een beetje een strenge discipline nodig. Ben jij zo’n baasje die de leeuwenversie aankan?

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Chow Chow?

Bekijk dan het Chow Chow Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Chow Chow wilde weten in één compleet e-book!”

Chow Chow Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Chow Chow!

  • Wil je een Chow Chow kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Chow Chow zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Chow Chow trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Chow Chow de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Chow Chows en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Chow Chow Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Chow Chow Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Chow Chow Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!