Home | Chow Chow uit het asiel halen: tips en adviezen

Chow Chow uit het asiel halen: tips en adviezen

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een prachtige hond met een dikke vacht, dat is de korte samenvatting van deze schitterende viervoeter. Er is natuurlijk veel meer over de hond te vertellen: rustig, niet aanwezig en op de achtergrond, maar gelijk ook vriendelijk en ongelooflijk aaibaar.

In dit artikel bespreken we graag alle voor- en nadelen over de Chow Chow en of het een goed idee is om het beest uit het asiel te halen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Chow Chow nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Chow Chow!

Een Chow Chow uit het asiel

Als jij een echte dierenvriend bent, is het een goed idee om een Chow Chow te redden uit het asiel. Het beestje zit daar niet voor niets en waarschijnlijk is er iets gebeurt waardoor hij daar zit. Soms is het baasje overleden, is het gezin na een scheiding uit elkaar gevallen en wil niemand het arme beest meer hebben of zijn de baasjes domweg vertrokken met de horizon.

Andere honden zitten in het asiel omdat ze niet meer worden gebruikt, waarvoor ze ooit werden gebruikt. Kortom, voor echte dierenliefhebbers is het een goed en nobel idee om deze hond te redden.

Een eeuwenoud hondenras uit het oosten

De Chow Chow is een verre, verre neef van de Husky en heeft een vergelijkbare dikke vacht. Dat komt omdat het beest niet zo ver van Siberië opgroeide: in China, Mongolië en Tibet. Vooral in Tibet diende de hond als bewaker van de Boeddhistische tempels die je daar veel hebt.

Het beest was een echte waakhond en de Chow Chow heeft dat waken nog steeds in zijn bloed zitten. De Chinese adel zag de potentie van het beest en namen het gauw met zich mee naar China en ook in Mongolië komt het beest veel voor.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Chow Chow wordt ook uitgebreid behandeld in Chow Chow Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een echt Chow Chow karakter

De Chow Chow is misschien een waakhond, hij zal zich niet snel opwinden. Het is een hele rustige en zelfstandige hond, die erg op de achtergrond leeft. Hij kan actief zijn en vind het heerlijk om te wandelen, maar zal er nooit om vragen. Het is een echt introvert dier.

Dat gezegd hebbende kan het beest in sommige gevallen behoorlijk agressief zijn tegen andere dieren en kan hij flink afstandelijk reageren op andere mensen die hij niet kent. Zeker als je het beest uit het asiel haalt, zul je daar flink mee aan de slag moeten: hij is immers geen mensen meer gewend om zich heen.

Een Chow Chow uit het asiel halen – doen of niet?

Voordeel #1: Een hondje uit het asiel halen is nobel

Het is voor mensen die erg van dieren houden geen slecht idee om een Chow Chow te nemen die maanden of soms zelfs jaren in een asiel hebben gezeten. Je kunt het leven van zo’n bedroefde Chow Chow veranderen.

Sommige van deze rashonden zitten daar omdat ze ooit zijn gebruikt en uitgebuit door fokkers om elk jaar meerdere keren puppy’s te hebben, gewoon als fokdier. Jij kan jouw ware aard tonen door hen uit het asiel te bevrijden.

Voordeel #2: Neem een Chow Chow pup uit het asiel

Als het je lukt, is het een goed idee om een zo’n jong mogelijke hond te nemen in het asiel. Het lukt misschien niet altijd om een pup te nemen, maar een hondje van één jaar kan nog heel veel worden aangeleerd en hij heeft zijn hele leven nog voor zich: een leven dat jij samen met het beest kan leven.

Hoe jonger de hond, hoe makkelijker het is om een relatie op te bouwen en voor het beest om zich aan te passen aan jouw eisen als nieuw baasje.

Voordeel #3: Goed opgevoede honden

Een nadeel van het redden van een Chow Chow uit het asiel is soms dat de hond erg slechte manieren heeft. Dat is echter niet altijd zo: er zijn namelijk ook Chow Chow honden die hard hebben gewerkt in hun leven en nu in het asiel hun dagen moeten uitzitten als waren ze met ‘pensioen’.

Jij kunt zo’n beest nemen, waarvan je weet dat ze (1) gezond zijn, (2) goed getraind zijn en (3) een echt hondenpaspoort hebben met alles gedocumenteerd.

Leer alles over jouw lieve Chow Chow

Wil je álles leren over jouw Chow Chow? Bekijk dan ook het Chow Chow Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond.

Klik hier om het boek te bekijken

De nadelen van een Chow Chow uit het asiel halen

Nadeel #1: Een Chow Chow uit het asiel is niet altijd gezond

Het klinkt een beetje triest, maar een Chow Chow uit het asiel is vaak een zieke hond. Veel baasjes doen hun hond weg omdat ze simpelweg geen dure operaties kunnen betalen. Sommige asielhonden zijn jarenlang niet naar de dierenarts geweest, hebben geen medisch dossier en hebben al verschillende erfelijke aandoeningen.

Hoe lief jij een hond ook vindt, jij kan ook niet altijd de middelen hebben om zo’n beest te onderhouden, wees eerlijk.

Nadeel #2: Een Chow Chow uit het asiel gedraagt zich niet altijd

Sommige Chow Chow rashonden belanden in het asiel, niet omdat ze zich zo goed hebben gedragen, maar juist omdat ze onhandelbaar werden. Pas dus altijd op met het halen van een hondje uit het asiel: je kunt er mogelijk flink wat moeite voor moeten doen om het beest wat te socialiseren, trainen en opvoeden.

Dat gaat moeilijk als het een oude hond is en het kan soms best wat tijd en geld kosten.

Nadeel #3: De hond is jouw huis niet gewend

Niet elke Chow Chow is geschikt voor jouw huis. Zeker als je kinderen hebt, moet je oppassen dat je met het beest niet een te ruige hond in huis haalt, die soms kinderen pijn kan doen. Hou er rekening mee dat sommige honden uit het asiel soms lief en schattig lijken, maar eigenlijk ook best wel vals zijn.

Is het een goed idee?

Ja, over het algemeen is het geen probleem om deze hond uit het asiel te halen, mits je een beetje weet wat de gevaren en nadelen kunnen zijn. Het kan zo zijn dat de meeste nadelen wel loslopen en dat je het treft, maar het kan ook net zijn dat je misgrijpt en een vals beest in huis haalt.

Dat wil je natuurlijk niet. Enfin, aan de hond zelf zal het niet liggen: dat is namelijk een prachtig ras.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Chow Chow?

Bekijk dan het Chow Chow Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Chow Chow wilde weten in één compleet e-book!”

Chow Chow Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Chow Chow!

  • Wil je een Chow Chow kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Chow Chow zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Chow Chow trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Chow Chow de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Chow Chows en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Chow Chow Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Chow Chow Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Chow Chow Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!