Home | Chow Chow x Husky mix: ontdek deze heerlijke kruising

Chow Chow x Husky mix: ontdek deze heerlijke kruising

⏱ Leestijd: 4 minuten

De mix tussen een Chow Chow en een Husky noemen we ook wel de ‘Chusky’ of de ‘Chowsky’. Het gaat hier om een kruising tussen twee prachtige honden die ver, ver weg toch nog ergens familie van elkaar zijn.

Met de mix haal je een prachtig beest in huis met een strenge werkethiek: het beest is bijzonder sterk en kan zowel genen van de sledehond, als genen van de tempelwaakhond beërven. In dit artikel bespreken we alles over de kruising tussen de Chow Chow en de Siberische Husky.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Chow Chow nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Chow Chow!

Hoe ziet zo’n Chow Chow x Husky eruit?

Als we het hebben over de Chusky, dan gaat het in de eerste plaats om een hond met een dichte vacht: het beest kan goed tegen de koude. Zowel de Chow Chow – opgegroeid in het gebergte van de Himalaya – als de Husky – opgegroeid in het koude Siberië – zijn gewend aan de bittere koude temperaturen.

Een Chow Chow x Husky is dus vooral heel pluizig en heeft een dikke wollen vacht.

De omvang van deze Chow Chow kruising

Om een beetje een idee te krijgen over het gemiddelde gewicht van beide ouders en van de Chusky zelf, hebben we hieronder een tabel neergezet met de verschillende kenmerken.

Zoals je ziet is de Chow Chow een net iets groter beest dan de Husky en komt de kruising tussen de twee over het algemeen uit op ongeveer hetzelfde formaat van een Husky, met uitschieters richting de grootte van een Chow Chow.

Tabel: de grootte van de Chusky en zijn gezamenlijke voorouders
  Husky teef Husky reu Chow Chow teef Chow Chow reu Chusky teef Chusky reu
Lengte op de schoft 51 cm – 56 cm 53 cm – 60 cm 46 cm – 51 cm 48 cm –  56 cm 43 cm – 55 cm 50 cm –  61 cm
Gewicht na eerste jaar 17 kilo – 24 kilo 20 kilo – 26 kilo 20 kilo – 27 kilo 25 kilo – 32 kilo 16 kilo – 24 kilo 19 kilo – 27 kilo

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Chow Chow wordt ook uitgebreid behandeld in Chow Chow Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Waarom beide ouders kennen cruciaal is

Het is eigenlijk nooit te voorspellen hoe pups van een kruising er in de praktijk uit gaan zien. Soms lijken de pups meer op de Chow Chow, andere keren meer op de Husky. Sterker nog, een nest met pups kan zo maar drie of vier verschillend uitziende pups bevatten.

Dat komt omdat er verschillende genen dominant worden bij verschillende pups en zo ontstaan er kleine verschillen. Daarom kijken we naar beide ouders om toch een beetje een verwachtingspatroon te hebben: hoe gaan de pups er waarschijnlijk uitzien.

Eerst iets over de Chow Chow

De Chow Chow komt oorspronkelijk ergens uit het gebied wat vandaag de dag China, Mongolië en Tibet is. De beesten moesten daar dienen als ‘tempelwachters’: waakhonden die de Boeddhistisch tempels moesten bewaken. De eeuwen daarna werd het beest echter ook gebruikt als jachthond en waakhond voor de adel ingezet.

Na verloop van tijd kreeg de Chow Chow een echte status als ‘adellijke hond’. Ver weg is de Chow Chow familie van de Husky die voorkomt in Siberië: niet zo heel ver weg van Mongolië en noord-China.

De geschiedenis van de Husky

De Husky is een hele beroemde hond en er is eigenlijk niemand in Nederland die die hond niet kent. Een Husky werd vroeger in Siberië door de nomadische volken gebruikt om sleeën te trekken. Vanwege de dichte vacht is het voor de beestjes niet moeilijk om koude temperaturen te doorstaan.

Ook in Alaska komt de Husky veel voor en mede door het gebruik van de Husky in de 20e eeuw in die Amerikaanse staat werd de hond ook in de rest van de wereld beroemd.

Het uiterlijk en innerlijk van de Chow Chow x Husky

Het is steeds populairder in onze wereld om verschillende rashonden met elkaar te kruisen om zo nieuwe, interessante en originelere hondensoorten te krijgen. Bot gezegd, moet het altijd maar gekker en gekker. Hoe het ook zit, de mix tussen de twee is al enorm populair.

Hoewel er nog niet veel onderzoek naar het beest is gedaan, kunnen we al wel wat vertellen over het karakter en het uiterlijk van het beest.

Over het uiterlijk van de Chusky

De Chusky is dus een prachtige hond met een brede en dichte vacht, dat hebben we al vastgesteld: maar dat je die vacht ook zal moeten onderhouden, dat hebben we nog niet gezegd. Het is een flinke pil om te slikken voor hondeneigenaren.

Bovendien is het nadeel dat het beest niet erg gedijt in een klimaat met veel zon en hitte.

Leer alles over jouw lieve Chow Chow

Wil je álles leren over jouw Chow Chow? Bekijk dan ook het Chow Chow Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond.

Klik hier om het boek te bekijken

Kleuren van de kruising Chow Chow x Husky

We hebben het nog niet gehad over de kleuren van de hond. De Chow Chow komt over het algemeen in vijf standaardkleuren: rood (met variaties van goudkleurig tot bruinachtig), kaneel (met variaties van lichtbruin tot donkerbruin), zwart, crème (beige) en blauw.

De Husky komt in net wat meer kleuren, waaronder ook gestroomde kleuren. Heel soms komt het voor dat een Husky twee verschillende kleuren oog heeft: een veel gewilde hondensoort.

Over het karakter

De Chusky heeft over het algemeen heel veel energie, beide voorouders waren echte werkhonden. Beide ouders zijn erg loyaal naar de baas toe en kunnen ook prima worden gehouden als huishond. Wel is het goed om te verwachten dat het beest soms een beetje een heftig temperament kan hebben: zorg dat je een Chusky goed traint, zodat het beest niet vervelend wordt.

Over de gezondheid

Een Chusky heeft net als zijn beide voorouders wel vaak last van bepaalde erfelijke aandoeningen. Denk aan problemen met de gewrichten, de heup, de elleboog. Maar ook staar komt voor bij deze hond.

Helaas kunnen Chusky’s ook makkelijk maagkanker en sommige andere kankervormen ontwikkelen waar mensen soms flink door op de kosten gejaagd worden: denk daar dus goed over na voordat je een dergelijke hond aanschaft.

Deze mix is een prachtige en sterke hond

Met een Chusky steel jij daadwerkelijk de show: je kunt met zo’n hond over straat zonder je te schamen. Het beest heeft een prachtige vacht, een lief en schattig uiterlijk en is een hond met een goed karakter. Je zult er vast veel plezier aan hebben als je besluit de hond aan te schaffen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Chow Chow?

Bekijk dan het Chow Chow Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Chow Chow wilde weten in één compleet e-book!”

Chow Chow Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Chow Chow!

  • Wil je een Chow Chow kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Chow Chow zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Chow Chow trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Chow Chow de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Chow Chows en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Chow Chow Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Chow Chow Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Chow Chow Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!