Inhoudsopgave
Met zijn goudbruine vacht, machtige manen en compact postuur maakt de Chow Chow alleen al met zijn verschijning een grote indruk op de mens. Hij ziet er namelijk heel anders uit dan de meeste rashonden. Toch is dat best gek, want de Chow Chow is één van de oudste hondenrassen ter wereld.
Hij is niet alleen heel mooi om te zien, maar valt ook nog eens op dankzij zijn bijzonder karakter. Hij lijkt qua karakter namelijk volgens veel mensen eerder op een kat dan op een hond.
Waar een hond meestal leeft voor zijn baasje en deze graag tevreden wil stellen, zal een Chow Chow dit niet erg hebben. Wie echter een mooie vriendschap heeft gesloten met deze hond weet dat hij er niet alleen uit ziet als een leeuw, maar dat hij ook het hart heeft van een leeuw.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Chow Chow nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Chow Chow!
Het verre oosten
De Chow Chow heeft een lange en exotische geschiedenis. Er zijn verschillende verhalen die rondgaan over de diepe wortels van dit opvallende hondenras. In hoeverre al deze verhalen waar zijn, is moeilijk achter te komen. Het zou namelijk ook best wel eens zo kunnen zijn dat er dingen bij zijn verzonnen of dat ze zijn overdreven.
De historie van dit ras is echter zo lang dat het lastig is om dat te controleren. Wat wel duidelijk is, is dat het ras al ontzettend lang bestaat en dat hij zijn oorsprong vindt in het verre oosten.
Wollige oerhonden
Tegenwoordig wordt dit ras over de hele wereld gehouden, maar oorspronkelijk komt hij waarschijnlijk uit Centraal Azië of uit het Siberische noorden van Azië. Vanuit deze plek verspreidde de hond zich echter naar andere landen zoals Mongolië en vervolgens naar China. De rest van Europa ontdekten de honden pas in de achttiende eeuw.
Zij kwamen toen naar China en ontdekte daar deze hond. De eerste Chow Chow’s in Engeland werden niet gebruikt als huisdier, maar ze werden in een dierentuin geplaatst. In 1865 kreeg Queen Victoria een Chow Chow. Van daaruit bestond ook door de rest van Groot-Brittannië de behoefte om zo’n leeuwenhond als huisdier te hebben. Hierdoor werd de Chow Chow een heel populair ras in de westerse wereld.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Chow Chow wordt ook uitgebreid behandeld in Chow Chow Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Een duurzame achtergrond
De Chow Chow behoort tot een groep honden die ook wel oertypen worden genoemd. Dit is een groep hondenrassen die erg bijzonder zijn omdat ze veel ouder zijn dan de moderne rassen die je tegenwoordig allemaal ziet. Die zijn namelijk meestal enkele honderden jaren oud, terwijl de Chow Chow al duizenden jaren bestaat.
Het is heel knap dat een hondenras al zo lang bestaat en het zegt dus ook iets over de weerbaarheid van het ras. Er zijn namelijk ook verschillende hondenrassen die misschien nog wel jonger waren dan de Chow Chow, maar die inmiddels niet meer bestaan. Van een hond die zo lang meegaat als de Chow Chow kun je dus best wel zeggen dat hij een oersterke en duurzame achtergrond heeft.
De functie van de Chow Chow
De Chow Chow werd in het oude China, eeuwen geleden, al voor veel verschillende doelen gebruikt. Zo waren ze ten eerste gewoon een huisdier, maar ze werden ook gebruikt als waakhond en als jachthond. Ze werden zelfs ook nog voor andere dingen gebruikt die iets minder fijn zijn.
Zo stonden ze ook wel eens op het Chinese menu en werden ze dus vaak opgegeten. Hun dikke bont vacht was ideaal om de mensen warm te houden wanneer het buiten koud was. De krijgsheren gebruikten in die tijd de Chow Chow’s zelfs in hun leger. Zo gaat er een verhaal rond dat er een veldheer was die wel 5000 Chow Chow’s in zijn leger had. Of hij hiermee ook veel veldslagen heeft gewonnen, is nog maar de vraag.
Een tempelwachter met een likje verf
De Chow Chow werd ook op belangrijke plekken ingezet als waakhond, namelijk bij tempels. Ze moesten de Chinese heiligdommen bewaken. Dat was dan niet eens bedoeld om de tempels te beschermen tegen menselijke inbrekers, maar vooral om spirituele gevaren buiten te houden. De hond had namelijk een frons op zijn gezicht waar de geesten bang van zouden zijn, waardoor de Chinezen geloofden dat de Chow Chow speciale krachten had. Daarnaast geloofden ze ook dat de geesten bang zouden zijn van de tong van de Chow Chow.
Deze heeft namelijk een blauwzwarte kleur. Volgens een Chinese legende heeft dit ras zo’n blauwe tong dankzij een god. Toen hij de hemel blauw aan het schilderen was, viel er een druppel verf naar beneden en deze werd opgelikt door de Chow Chow. Of dit echt zo is, is natuurlijk te betwijfelen, maar een mooi verhaal is het zeker.
Een echte teddybeer
Een Chow Chow ziet er niet alleen uit als een teddybeer, maar het is ook de voorloper van de klassieke teddybeer. Het schijnt namelijk zo te zijn dat de vrienden van de Engelse Queen Victoria het niet netjes vonden dat de koningin overal haar favoriete Chow Chow mee naartoe nam. Om dat probleem op te lossen, lieten ze een neppe Chow Chow maken.
Dit zou dan de eerste echte teddybeer zijn geweest.
De moderne Chow Chow
Wat opvallend is, is dat je tegenwoordig in China de Chow Chow bijna niet meer tegen komt. Dat is best frappant aangezien het ras daar wel echt vandaan komt. Je zou dus kunnen zeggen dat het ras is gered dankzij de Europeanen, die wel volop deze hond houden als huisdier. Hij wordt niet gebruikt als gezelschapshond en als gezinshond, maar het is ook een goede showhond.
Waar komt de naam Chow Chow vandaan?
Ook over de naam Chow Chow wordt er volop gespeculeerd. Waar komt deze naam namelijk vandaan? Sommige zeggen dat de naam veel minder oud is dan het ras zelf en dat hij pas is bedacht toen dit ras naar Europa kwam en dan specifiek Groot-Brittannië. In die tijd werd er nog niet altijd heel netjes gedacht over de Chinezen en de Britten noemden hen meestal ‘chow’. Zo zou de Chow Chow aan zijn naam zijn gekomen. Het schijnt echter ook zo te zijn dat in het oude China de hond altijd wonk heeft geheten.
Volgens weer een andere theorie heet het ras Chow Chow omdat het lijkt op het Chinese woord ‘gou’, dat hond betekent. Het zou ook nog kunnen dat de naam Chow Chow af is geleid van ‘tschau-tschau’, wat lekkernij betekent. De hond werd vroeger namelijk gebruikt als voedsel. Waar de naam nou echt op gebaseerd is, zullen we dus waarschijnlijk nooit weten.
Het karakter van de Chow Chow
De Chow Chow lijkt misschien wel de ideale knuffelhond, maar dat is niet iets waar hij echt van houdt. Ze staan namelijk meer bekend als een ras dat redelijk afstandelijk is. Ze zeggen dan ook dat de Chow Chow qua karakter meer op een kat lijkt dan op een hond. Dit ras heeft namelijk niet echt de behoefte om hun baasje een plezier te doen, wat veel andere honden wel hebben.
De Chow Chow kan zich, net als de kat, juist superieur voelen tegenover zijn baasje en zich niks van hem aantrekken. Tegenover vreemde mensen of andere honden die ze niet kennen, kunnen ze zich ook wel eens afstandelijk en agressief opstellen. Hierdoor is de Chow Chow dan wel weer een ideale waakhond. Gelukkig kun je wel voorkomen dat je Chow Chow heel agressief wordt, namelijk door hem meteen vanaf het begin goed op te voeden.
Intelligent en gezellig
De Chow Chow is een heel intelligent ras. Dat wil echter niet zeggen dat ze ook gemakkelijk zijn om te trainen, wat meestal wel het geval is bij intelligente honden. Dat komt omdat ze ook nog eens heel onafhankelijk en koppig zijn. Het trainen kan zelfs best wel lastig zijn. De Chow Chow is in iedere geval wel een gezellig hond. Hij vindt het fijn om lange wandelingen te maken. Het is echter geen hele actieve hond en in de zomer is hij dankzij zijn dikke vacht liever niet te lang buiten. De Chow Chow is een goede gezinshond omdat het de ultieme teddybeer is, maar hij is ook geschikt voor mensen die alleen wonen omdat hij graag een hechte band heeft met zijn baasje.
De opvoeding
De opvoeding van je Chow Chow kan redelijk lastig zijn. Het is namelijk een hele slimme hond, maar heeft ook echt zijn eigen willetje. Het is een hele actieve hond en als puppy zit hij vol met energie. Het is daarom belangrijk om speelgoed te halen voor je Chow Chow. Daarnaast is het ook een hele nieuwsgierige hond en zeker in het begin zal hij al snel zijn eigen plan trekken en op onderzoek uit gaan. Het heeft geen zin om hem te straffen wanneer hij iets fout doet, want dat snapt hij toch niet.
Dit zorgt er alleen maar voor dat je hond bang en schuw wordt. Je kunt deze hond beter belonen bij goed gedrag. Je hoeft hem dan niet altijd een snoepje of iets te geven, maar gewoon een knuffel of een aai is vaak al voldoende.
Uiterlijke kenmerken van de Chow Chow
De Chow Chow behoort tot de rasgroep Aziatische keeshonden en heeft een heel bijzonder en opvallend uiterlijk. Hij wijkt dan ook heel erg af van de meeste hondenrassen die we hier in Nederland zien. Dat komt natuurlijk grotendeels door het feit dat dit ras een echt oertype is en dat er maar weinig mee is gefokt sinds ze naar het westen kwamen zo’n twee eeuwen geleden.
Vooral de langharige vacht is wat het meeste opvalt aan de Chow Chow. Deze is goudbruin van kleur en het lijkt wel alsof hij de manen heeft van een leeuw. Zijn haren staan namelijk alle kanten op. Ze zijn gemiddeld tot lang. Iets anders waar de Chow Chow bekend om staat, is zijn tong. Deze heeft namelijk een blauwe tong, net zoals zijn lippen en het gehemelte.
Twee verschillende soorten
Je hebt niet één, maar twee verschillende soorten Chow Chow’s: eentje met de bekende lange haren en een kortharige Chow Chow. Deze wordt ook wel de smooth chow genoemd en komt veel minder vaak voor dan de langharige variant. Qua innerlijk zijn ze precies hetzelfde, dus het verschil zit hem vooral in het uiterlijk van de hond.
De haren van de kortharige Chow Chow zijn een stuk gladder en staan net zoals zijn broertje alle kanten op. Allebei de types hebben een bovenvacht en een ondervacht die dicht behaard is.
Het gewicht en de hoogte
De Chow Chow is een redelijk kleine hond. Zo is de gemiddelde schofthoogte van een reu tussen de 48 centimeter en de 56 centimeter. Een teefje is over het algemeen iets kleiner en heeft een hoogte van tussen de 46 centimeter en de 51 centimeter. Hier hoort natuurlijk ook een bepaald gewicht bij. Zo mag een teefje tussen de 18 kilo en de 30 kilo wegen en een reu mag tussen de 20 en de 35 kilo wegen.
Verschillende kleuren Chow Chow
De vacht van de Chow Chow is dus erg bekend, maar er zijn ook verschillende kleuren van dit ras. De meest bekende is de bruine kleur. Deze zie je dan ook het vaakst. Andere kleuren die vaak voorkomen bij de Chow Chow zijn crème, wit, rood, zwart en blauw. De Chow Chow hoeft niet altijd één bepaalde kleur te hebben, maar het kan ook voorkomen dat hij verschillende kleuren in zijn vacht heeft. Hij heeft dan niet echt vlekken van twee verschillende kleuren, maar eerder gewoon verschillende tinten bruin of verschillende tinten zwart in zijn vacht.
De gezondheid van de Chow Chow
De Chow Chow houdt er erg van om te eten, wat ervoor zorgt dat hij ook een risico loopt op overgewicht. Let er dus op dat je je hond niet teveel eten geeft en dat wat hij krijgt gezond en gebalanceerd is. Vooral wanneer de Chow Chow wat ouder wordt, zal hij eerder wat zwaarder worden. Zoals elk hondenras heeft ook de Chow Chow een aantal ziektes en aandoeningen waar hij gevoelig voor is.
Zo hebben ze vaak last van een elleboog- en heupdysplasie, entropion en atopie. Entropion is een oogaandoening waarbij de oogleden naar binnen krullen en atopie is een huidaandoening die je kunt vergelijken met hooikoorts waar mensen last van krijgen. De Chow Chow is een redelijk kleine hond, maar toch wordt hij niet super oud. Gemiddeld wordt hij zo’n elf à twaalf jaar oud.
Zoveel kost een Chow Chow
Als je een Chow Chow wil gaan kopen, is het natuurlijk ook wel handig om te weten hoe duur een puppy ongeveer is. Er zijn verschillende plekken waar je een Chow Chow kunt kopen en de prijs hangt een beetje af van de plek waar je hem koopt. Als je je puppy bijvoorbeeld via Marktplaats koopt, zul je waarschijnlijk het minste betalen. Dat komt omdat de mensen hier meestal niet aangesloten zijn bij een rasvereniging en omdat het aanbod online een stuk groter is. Je betaalt minstens €1200,- voor een puppy.
Een andere optie is om een Chow Chow te kopen bij een erkende fokker. Hij pluist de stambomen goed na en zorgt ervoor dat hij zeker weet dat het nestje helemaal gezond is. Daarom betaal je ook iets meer voor een puppy, namelijk zo’n €1900,-.
De verzorging van de Chow Chow
Een dikke en lange vacht zoals die van de Chow Chow heeft veel verzorging nodig. Je moet deze namelijk regelmatig borstelen, minstens één keer per week. Als je dat niet doet, kunnen er klitten in zijn vacht komen en dat is erg pijnlijk voor de hond. het is het beste om buiten te borstelen, anders krijg je al die hondenharen in je huis.
Bovendien kun je ook het beste een speciale hondenborstel hier voor gebruiken. Met een gewone borstel kun je namelijk niet de ondervacht goed borstelen, waardoor je alsnog het risico loopt dat je hond last krijgt van klitten.
Leer alles over jouw lieve Chow Chow
Wil je álles leren over jouw Chow Chow? Bekijk dan ook het Chow Chow Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond.
Klik hier om het boek te bekijken →
De Chow Chow panda
Sinds een aantal jaar is er een nieuwe trend in China. De Chow Chow wordt namelijk opgemaakt op een manier waarop het net lijkt alsof het een panda is. Zijn poten zijn helemaal zwart, net als zijn oren en zijn ogen. De rest van zijn lichaam is wit van kleur. Dit doen de mensen met een speciale make-up.
Volgens hen hebben de hondjes geen pijn wanneer ze op worden gemaakt. Het is wel gunstig voor de verkopers van de honden, want ze zijn door deze make-up een stuk meer waard omdat er zoveel geld en tijd wordt besteed aan het verzorgen van de dieren.
Kruisingen met de Chow Chow
Al heel erg lang worden honden met andere rassen gekruist. De Chow Chow is hier dus geen uitzondering op. Wat je dan krijgt is een nieuw ras met zowel de uiterlijke als de psychische kenmerken van allebei de ouders. Zo heb je bijvoorbeeld de Chow Pit. Dit is een mix van een Chow Chow en een Amerikaanse Pitbull Terriër.
Deze hond heeft de korte vacht die de Pitbull ook heeft, maar wel de mooie bruine kleur die je vaak ziet bij de Chow Chow. Een Chow Pit kan ook verschillende kleuren in zijn vacht hebben, terwijl de Chow Chow dat niet kan. Qua uiterlijk lijkt hij meer op de Chow Chow dan op de Amerikaanse Pitbull Terriër, maar hij is wel iets groter dan de gemiddelde Chow Chow. Ook heeft deze kruising de kenmerkende blauwe tong.
De Labchow
Een andere kruising met de Chow Chow is de Labchow. Dit krijg je wanneer je een Chow Chow mixt met een Labrador Retriever. De Labrador is zo’n beetje het meest populaire ras dat er bestaat omdat het de ideale gezinshond is. Hoe de Labchow eruit gaat zien, kun je van tevoren niet zeggen. Sommige puppy’s krijgen namelijk de korte haren van de Labrador terwijl andere puppy’s juist de lange haren van de Chow Chow krijgen. Wel hebben ze allemaal een zachte vacht die veel verzorging nodig heeft.
De Labchow is een redelijk kalme hond waardoor hij ook geschikt is als familiehond. Het is echter ook een goede waakhond, iets dat hij misschien mee heeft gekregen van zijn Chow Chow ouder. De Labchow is een redelijk grote hond en weegt zo’n dertig kilo. Hij vindt het fijn om veel buiten te zijn en om actief bezig te zijn.
De Chusky
Als je de Chow Chow mengt met de Husky, dan krijg je de Chusky. Deze twee honden zijn van zichzelf allebei al prachtig, maar als je ze met elkaar mixt dan krijg je helemaal een speciale hond. Qua bouw lijkt deze hond vooral op de Husky. Hij is namelijk groot en hij heeft kleine, driehoekige oren die recht overeind staan.
De husky heeft natuurlijk van zichzelf al een lange vacht, maar door hem te mixen met de Chow Chow krijg je een vacht die nog dikker en langer is. Dat betekent wel dat deze heel veel verzorging nodig heeft. De Chusky is heel intelligent en vindt het dan ook leuk om veel te spelen. Vroeger waren ze allebei werkhonden, waardoor ze nu nog altijd veel energie hebben en veel beweging nodig hebben.
De Chow Shepherd
Door de Chow Chow te mixen met een Duitse Herder, krijg je de Chow Shepherd. De Duitser Herder is een ras dat vaak bij het leger en de politie wordt gebruikt als werkhond. Dit ras is dan ook heel loyaal en laat zich goed trainen. Het is daarnaast ook echt een familiehond en hij wil zijn gezin zo goed mogelijk bewaken. Hij is erg intelligent, maar ook gereserveerd en vindt echt niet iedereen zomaar leuk. Het is dan ook echt een onafhankelijke hond. Deze kruising kan goed met kinderen overweg en is erg beschermend.
Dat heeft hij waarschijnlijk van zijn Duise Herder ouder. Tegenover mensen die hij nog niet zo goed kent, kan hij ook gewoon vriendelijk zijn. Hij heeft een dikke en lange vacht die veel verzorging nodig heeft. Relatief gezien heeft hij niet heel veel beweging nodig en ongeveer dertig minuten per dag is al voldoende. Gemiddeld wordt deze kruising zo’n twaalf jaar oud.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Chow Chow?
Bekijk dan het Chow Chow Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!