Home | Ontdek het mooie karakter van de Chow Chow

Ontdek het mooie karakter van de Chow Chow

⏱ Leestijd: 4 minuten

De chow chow ziet er misschien uit als een echte knuffelhond, maar hier staat hij niet per se om bekend. Hij staat namelijk meer bekend als een afstandelijk ras. Om meer te weten te komen over het karakter van de chow chow, moet je eerst meer weten over de geschiedenis van de hond.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Chow Chow nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Chow Chow!

De geschiedenis

De chow chow heeft Siberische voorouders, maar komt zelf uit China. Het behoort tot de oudste rassen ter wereld en is meer dan duizend jaar oud. Genetisch gezien verschillen ze dan ook heel erg van de meeste hondenrassen die je vandaag de dag ziet. Vroeger werd de chow chow gebruikt als tempelwachter in China, Tibet en Mongolië.

Later werden ze ook steeds meer gebruikt als waakhond of als jachthond. Hierdoor kwamen ze steeds meer onder de mensen. Omdat het ras zo opvallend was, diende hij ook als statussymbool van de keizer.

Helaas zou het ook zomaar eens kunnen zijn dat de hond ook veel gegeten werd omdat de vacht veel werd gebruikt aangezien deze lekker warm is. Pas in de 19e eeuw kwam dit prachtige ras naar Europa, maar toen werd het niet meteen een gezinshond. Hij was namelijk eerder te zien in de dierentuin.

Queen Victoria hoorde iets over deze hond en wilde ze toen ook hebben. Ook in het Witte Huis hebben twee chow chows gewoond.

Waar de naam precies vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Tegenwoordig zijn er bijna geen honden van dit ras meer in China, maar de naam komt daar waarschijnlijk wel vandaan. Zo kan het bijvoorbeeld afgeleid zijn van het Chinese woord ‘Gou’, wat hond betekent.

Het kan echter ook afkomen van het Pidgin-Engelse woord ‘tschau-tschau’. Dit betekent dan weer lekkernij en dat kan slaan op het feit dat de chow chow vroeger ook wel eens opgegeten werd.

Let op: Het karakter van jouw Chow Chow (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Chow Chow Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het karakter

Er wordt weleens gezegd dat de chow chow qua karakter meer op een kat dan op een hond lijkt. Ze hebben namelijk niet echt de behoefte om hun baasje een plezier te doen, een eigenschap die veel andere honden wel hebben. Net als een kat kan de chow chow zich superieur voelen tegenover zijn baasjes en zich niks van hen aantrekken.

Ze kunnen zich dan ook agressief en afstandelijk opstellen tegenover vreemden of andere honden die ze niet kennen. Dankzij hun territoriaal gedrag en het wantrouwen tegenover vreemden, is dit ras wel de ideale waakhond.

Het is belangrijk dat de chow chow goed opgevoed wordt. Als dit namelijk niet het geval is, dan kan hij erg agressief worden wanneer hij met andere honden in aanraking komt. Vooral wanneer je chow chow in de buurt van een kleinere hond komt, dan moet je goed opletten. Zijn jachtinstinct van vroeger kan dan namelijk weer actief worden. Hierdoor kan het zo zijn dat hij ook niet altijd luistert naar zijn baasje. Het is niet echt een sociale en extraverte hond, maar kan juist heel afstandelijk en zelfstandig zijn.

Dit komt doordat ze vroeger gebruikt werden als waakhond. Als je de chow chow echter al op vroege leeftijd laat socializen met andere dieren, dan zal dit op latere leeftijd alleen maar makkelijker worden voor het beestje. Ook moet je er op letten dat de chow chow niet steeds gaat blaffen wanneer er iets gebeurt, maar ook dit kun je gemakkelijk afleren in zijn jonge jaren.

Dit hondenras is vrij intelligent. Dat wil niet meteen zeggen dat ze ook gemakkelijk zijn om te trainen, want ze zijn erg koppig en onafhankelijk. Hierdoor kan de training zelfs een flinke uitdaging zijn. Ze worden ook vaak gebruikt als showhond omdat ze zo mooi zijn en dan is het nog belangrijker dat ze een strenge en geduldige trainer hebben.

Van nature is de chow chow een waakhond, waardoor hij erg beschermend is. Het is een heel trots ras dat zichzelf graag showt. Door de hond veel te trainen, kunnen ze die neiging om te waken een beetje onder controle houden.

De chow chow, die ook wel de leeuwenhond genoemd wordt, is een gezellige hond die rust uitstraalt. Hij vindt het fijn om lange wandelingen te maken, maar heeft geen zin om flink te spelen of om te gaan joggen samen. Houd er wel rekening mee dat de chow chow een hele dikke vacht heeft en dat hij in de zomer waarschijnlijk niet zo’n zin heeft in een lange wandeling.

Het is dus niet echt een hele actieve hond. Hierdoor kan een chow chow op zich ook prima in een flat wonen, maar let er dan wel op dat je hem twee keer per dag uitlaat zodat hij zijn behoeftes kan doen en zodat hij toch wat beweging heeft.

Natuurlijk is niet elke chow chow afstandelijk en schuw tegenover vreemden. Het ligt ook wel een beetje aan zijn baasje. Ze kunnen hier namelijk een hele hechte band mee opbouwen waardoor ze erg afhankelijk kunnen worden. Het is dan echt een gezelschapshond die het heerlijk vindt om geknuffeld te worden.

Ook kunnen ze, als je ze goed traint, goed overweg met kleine kinderen. De chow chow is dan net zo lief als dat hij eruit ziet. Met andere honden kunnen ze niet altijd goed overweg. Ondanks dat de chow chow zich vooral aan één persoon hecht, kan hij natuurlijk wel genegenheid hebben voor het hele gezin.

Leer alles over het karakter van jouw Chow Chow

Wil je alles weten over het karakter van jouw Chow Chow? Bekijk dan ook het Chow Chow Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.

Klik hier om het boek te bekijken

Gezinshond

De chow chow is natuurlijk niet je klassieke gezinshond, maar dat wil niet zeggen dat dit geen geschikte optie is. Het is natuurlijk de ultieme teddybeer! Dit ras is heel geschikt voor mensen die alleen wonen omdat hij graag een hechte relatie aangaat met zijn baasje.

Hij vindt het prima om in huis te zijn, maar houdt ook wel van een tuin waar hij lekker buiten kan zijn. Een chow chow kan ook prima met grotere kinderen samenleven. Wel is het belangrijk dat je dan duidelijke regels opstelt zodat de kinderen zich altijd respectvol gedragen tegenover de hond en consequent zijn. Op deze manier kan de band tussen de chow chow en zijn baasje heel mooi worden.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Chow Chow wilde weten in één compleet e-book!”

Chow Chow Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Chow Chow!

  • Wil je een Chow Chow kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Chow Chow zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Chow Chow trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Chow Chow de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Chow Chows en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Chow Chow Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Chow Chow Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Chow Chow Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!