Home | Klein maar fijn: Alles over de Chow Chow mini

Klein maar fijn: Alles over de Chow Chow mini

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Chow Chow staat bekend als een ras dat eruit ziet als een echte knuffelbeer. Hij heeft namelijk een middel tot halflange vacht waarbij de haren alle kanten op staan. Het is daarnaast ook niet een hele grote hond, waardoor hij ook heel schattig is. Maar hoe leuk is het als je dan een Chow Chow hebt die nog net iets kleiner is?

Dan heb je pas echt een schattige hond. Gelukkig bestaat deze ook. Het is namelijk de mini Chow, oftewel de miniature Chow Chow. In dit artikel lees je alles over de mini Chow Chow.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Chow Chow nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Chow Chow!

De mini versie

De mini Chow Chow is simpelweg precies wat de naam al zegt: namelijk een kleine versie van de Chow Chow zoals we hem kennen. Het is een sterke hond, maar hij is wel erg compact. Op de een of andere manier krijgt hij het voor elkaar om eruit te zien als een schattige teddybeer, maar tegelijkertijd ook als een waardige hond.

Door één blik op deze kleine Chow Chow te werpen, ben je meteen verliefd. Het is de ideale hond voor iemand die niet een grote woning heeft, want zo’n klein hondje neemt maar weinig ruimte in beslag. De mini Chow Chow is eigenlijk ontstaan dankzij de trend om honden steeds kleiner te laten fokken.

Dat is helaas niet altijd even gezond voor de hond, want het kan ervoor zorgen dat zijn schedel bijvoorbeeld te klein wordt voor zijn hersenen.

Zo kom je aan een miniatuur Chow Chow

De mini Chow Chow is niet een apart ras, maar het is simpelweg gewoon een iets kleinere versie van de normale Chow Chow. Er zijn een aantal verschillende manieren om een mini Chow Chow te krijgen.

Een logische manier is om een normale Chow Chow te mixen met een kleinere hond van een ander ras. Je kunt ook kiezen om een Chow Chow te laten mixen met een hond die het dwerf gen draagt. Een ander optie om een mini Chow Chow te krijgen, is om steeds te blijven fokken met de kleine of zwakste puppy uit een nestje.

Let op: Alle mogelijke Chow Chow soorten (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Chow Chow Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Mixen met een ander ras

De makkelijkste, meest logische en beste manier om een mini Chow Chow te krijgen, is door hem te kruisen met een kleinere hond. Dat is juist alleen maar goed, want honden die gekruist worden met een ander ras zijn over het algemeen gezonder dan ‘pure’ honden, oftewel twee honden van hetzelfde ras die samen een nestje krijgen.

Je pakt dan een Chow Chow van een gewoon formaat en kruist deze dan met een hond die veel kleiner is. Het vervelende van deze manier is dat je niet zeker weet hoe de hond eruit komt te zien en hoe zijn karakter zal zijn. Het zou namelijk zomaar eens zo kunnen zijn dat de puppy’s in het nestje dan helemaal niet op de Chow Chow ouder lijken, maar op de andere ouder.

Toch kunnen de puppy’s er allemaal anders uit zien, ook al komen ze uit hetzelfde nestje. Verschillende rassen die je kunt kruisen met de Chow Chow om een mini Chow Chow te krijgen, zijn de Pomeranian en de Corgi.

Het dwerf gen gebruiken

In het Engels wordt het the Dwarfism Gene genoemd, in het Nederlands heet het Achondroplasie. Dit is een aandoening waarbij de ledematen veel kleiner dan normaal zijn. Het gevolg hiervan is de het skelet van de hond er abnormaal uit ziet en de groei kan gereguleerd worden waardoor de botten niet zo groot worden zoals dat normaal gesproken wel het geval is bij dat hondenras. Er zijn dus mensen die dit gen gebruiken om een kleine Chow Chow te maken.

Meestal zie je dan dat de benen een stuk kleiner zijn dan bij de gewone Chow Chow. Andere symptomen hiervan zijn dat de hond een groter hoofd heeft, vergrote gewrichten, een afwijking aan zijn ruggengraat en dat zijn voorpoten naar buiten buigen.

Dit is dus niet een hele fijne manier om een mini Chow Chow te krijgen. Als dit gen wordt gebruikt, kan je hond namelijk ook nog eens last krijgen van artritis en dat is heel erg pijnlijk. Bovendien loop je het risico dat je mini minder lang leeft en andere gezondheidsrisico’s loopt zoals een hartaandoening of ongewoon gedrag.

De kleinste puppy’s gebruiken

In het Engels noemen ze dit breeding from runts, ofwel fokken met te kleine honden. De runts zijn dan de kleinst en de zwakste honden uit een nestje. Als je de kleinste puppy uit het nest bent, hoeft dat niet meteen te betekenen dat je niet gezond bent of dat je risico loopt op bepaalde aandoeningen. Ze worden gewoon niet zo groot als de rest van hun broertjes en zusjes. Het zorgt er alleen wel voor dat het niet echt een eerlijke strijd is wanneer ze met hun broertjes en zusjes vechten om een speen bij hun moeder.

Ze krijgen daardoor soms dus ook minder melk op het begin, terwijl dat wel heel belangrijk is. Hierdoor krijgen ze een zwakker immuunsysteem en kunnen dus eerder ziek worden. Als je twee van zulke kleine puppy’s pakt en deze (als ze oud genoeg zijn natuurlijk) ook weer puppy’s laat krijgen, dan is de kans dus groot dat de puppy’s in het nieuwe nestje ook heel klein zijn.

Helaas zorgt dit er ook voor dat de puppy’s in het nestje een grotere kans lopen op ziektes of hartproblemen. Het enige voordeel van deze methode is dat de karakteristieke en de uiterlijke kenmerken van de Chow Chow in tact blijven.

Leer alles over de verschillende Chow Chow soorten

Wil je alles weten over de verschillende Chow Chow soorten? Bekijk dan ook het Chow Chow Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.

Klik hier om het boek te bekijken

De gezondheid van de mini Chow Chow

Over het algemeen is de mini Chow Chow dus niet een hele gezonde hond en worden ze ook niet op een gezonde manier gefokt. Vraag is dus of het wel verstandig is om een mini Chow Chow te kopen. Deze hond is van zichzelf al schattig genoeg en heel erg groot is hij ook niet, dus je kunt jezelf afvragen of het wel nodig is om door zoveel moeite te gaan om een kleinere versie van de Chow Chow te krijgen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Chow Chow?

Bekijk dan het Chow Chow Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Chow Chow wilde weten in één compleet e-book!”

Chow Chow Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Chow Chow!

  • Wil je een Chow Chow kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Chow Chow zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Chow Chow trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Chow Chow de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Chow Chows en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Chow Chow Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Chow Chow Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Chow Chow Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!