Home | De bijzondere tong van een Chow Chow

De bijzondere tong van een Chow Chow

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Chow Chow staat natuurlijk bekend om zijn opmerkelijk uiterlijk. Hij heeft namelijk een dikke, lange vacht met haren die alle kanten op staan. Hierdoor lijkt het net alsof hij manen heeft zoals een leeuw. De Chow Chow is daarom ook echt een knuffelhond. Het lijkt net een teddybeer!

Echter heeft hij nog iets heel speciaals aan zijn uiterlijk, maar dat zie je alleen als hij zijn mond open doet. De Chow Chow heeft namelijk een blauwe tong. Hoe dat precies komt, lees je in dit artikel. Verder wordt er ook nog wat meer uitgelegd over de herplaatsing van een Chow Chow.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Chow Chow nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Chow Chow!

De blauwe tong

De Chow Chow heeft verschillende bijnamen zoals berenhond, opgepoetste leeuwenhond en blauwe tong. Deze namen komen natuurlijk omdat ze allemaal slaan op de Chow Chow. Het lijkt net een kleine beer, maar het lijkt ook wel een beetje op een leeuw.

En hij heeft natuurlijk een blauwe tong! Het is een hele donkere kleur blauw, waardoor het eerder een blauwzwarte kleur is. Niet alleen zijn tong heeft deze kleur, maar ook zijn gehemelte en de lippen hebben zo’n blauwe tint.

Een likje verf

Hoe het precies komt dat de Chow Chow zo’n blauwe tong heeft, is niet bekend. Het is een heel oud ras, dus dat betekent dat er ook een hoop theorieën zijn over het ontstaan van de blauwe tong. Volgens een Chinese legende heeft dit ras namelijk zijn blauwe tong te danken aan god. Hij was de hemel blauw aan het schilderen en tijdens het schilderen viel er toen een druppel naar beneden. Deze werd opgelikt door de Chow Chow, waardoor het dier nu een blauwe tong heeft.

Een ander verhaal dat hier erg op lijkt is dat bij het scheppen van het heelal en het bevestigen van de sterren op de hemel vielen er allemaal blauwe brokjes op de aarde die op werden gegeten door de Chow Chow.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Chow Chow (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Chow Chow Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een medische verklaring

Er is ook niet echt een medische verklaring voor de blauwe tong van de Chow Chow, maar ook hier zijn er weer verschillende theorieën. Vaak is het zo dat een blauwe tong bij een hond een teken is voor zuurstofgebrek. Bij de Chow Chow is het echter echt een onderdeel van het rasstandaard en het is geen teken voor gezondheidsproblemen.

De meest logische verklaring is dat het komt door een samenhang van de temperatuurregeling of de doorbloeding van de Chow Chow. Wat in ieder geval wel zeker is, is dat het er erg speciaal uit ziet.

Een Chow Chow herplaatsen

Een Chow Chow is natuurlijk een hele leuke hond om te hebben, maar helaas komt het ook nog wel eens voor dat een baasje niet meer goed voor zijn hond kan kiezen. Er wordt dan gekozen voor een herplaatsing. De Chow Chow wordt dan verkocht aan iemand anders en gaat dus verhuizen naar een nieuwe eigenaar.

Meestal gaat het dan niet om een Chow Chow puppy, maar om een hond die al volwassen is. Je kunt zo’n herplaatsing zelf regelen door een advertentie te plaatsen op Facebook of op Marktplaats, maar je kunt er ook hulp voor inschakelen. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale websites die jou hierbij kunnen helpen. Een andere optie is om de fokker in te schakelen waar je in eerste instantie de puppy van hebt gekocht. Wie weet kent hij wel iemand die graag een volwassen Chow Chow wil hebben.

Zo werkt een herplaatsing

Als je de beslissing hebt gemaakt voor een herplaatsing, kun je dus contact opzoeken met de fokker of met een organisatie die jou hierbij wil helpen. Zij kijken goed naar de hond en naar zijn karakter en gaan dan op zoek naar een nieuw baasje. Ze kunnen ook een profiel van jouw Chow Chow online zetten, zodat potentiële kopers kunnen kijken naar je hond.

Als er een match is, dan wordt er natuurlijk eerst persoonlijk kennis gemaakt met de nieuwe hond. Als het namelijk toch niet blijkt te klikken tussen de Chow Chow en de nieuwe eigenaar, dan wordt er natuurlijk afgezien van de verkoopt.

Eerlijk zijn

Eerlijk zijn is belangrijk en dat geldt ook wanneer je kiest voor een herplaatsing. Je moet niet alleen eerlijk zijn over je hond, maar ook over jezelf. Op deze manier kan er namelijk een nieuw baasje gevonden worden die ook echt bij je hond past. Als jouw Chow Chow zich bijvoorbeeld niet zo goed gedraagt in het bijzijn van andere dieren, dan is dat wel fijn om te weten.

Wie weet komt je hondje anders in huis met een andere hond en dan gaat het natuurlijk niet werken. Als je ervoor kiest om je Chow Chow weg te doen omdat het niet goed samen gaat met jouw jonge kinderen, dan is dit ook belangrijk. Dit is niet iets dat je achter moet houden omdat je bang bent dat hij anders geen nieuw huisje krijgt. Dit helpt namelijk juist mee met het zoeken naar een geschikt baasje. Er wordt dan namelijk gezocht naar een rustig baasje en niet naar iemand die nog een kinderwens heeft. Anders komt je Chow Chow dadelijk alsnog in het asiel terecht en dat wil je natuurlijk niet.

Leer alles over de kenmerken van jouw Chow Chow

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Chow Chow? Bekijk dan ook het Chow Chow Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.

Klik hier om het boek te bekijken

Redenen om te kiezen voor een herplaatsing

Er zijn verschillende redenen waarom iemand kiest voor een herplaatsing. Vaak wordt er gedacht dat dit aan de hond ligt, maar in de meeste gevallen ligt het juist aan het baasje. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat het baasje moet verhuizen naar een plek waar hij de Chow Chow niet mee naartoe kan nemen.

Misschien komt het baasje wel te overlijden of kan hij simpelweg niet meer goed voor de hond zorgen. Hoe pijnlijk dat ook kan zijn, het is wel het beste om dan je hond te laten herplaatsen.

Op deze manier kan hij namelijk terecht komen bij een nieuw baasje dat hem wel alle zorg kan geven die hij nodig heeft. Bovendien is het ook wel fijn om een oudere hond in huis te nemen. Deze is namelijk al helemaal getraind en dat hoef je dus zelf niet meer te doen!

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Chow Chow?

Bekijk dan het Chow Chow Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Chow Chow wilde weten in één compleet e-book!”

Chow Chow Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Chow Chow!

  • Wil je een Chow Chow kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Chow Chow zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Chow Chow trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Chow Chow de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Chow Chows en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Chow Chow Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Chow Chow Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Chow Chow Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!