Home | Blauwe Chow Chow: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

Blauwe Chow Chow: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Eén van de oudste hondenrassen ter wereld is de Chow Chow. Dit ras is namelijk al enkele duizenden jaren oud, dus het is best een wonder dat het ras nog steeds bestaat. Er zijn namelijk ook verschillende hondenrassen die duizenden jaren ook leefde, maar die nu niet meer bestaan.

Dit ras ziet er dan ook heel anders uit dan de rassen die we vandaag de dag kennen en die dus nog niet zo lang bestaan. Ze staan bekend om hun wilde uiterlijk.

De Chow Chow heeft namelijk een bruine vacht met lange haren die alle kanten op staan. Hij lijkt daarom best wel op een leeuw. Hij heeft namelijk dezelfde kleur en het lijkt net alsof hij wilde manen rondom zijn hoofd heeft. De Chow Chow is er echter niet alleen in het bruin, maar ook nog in andere kleuren. Eén van die kleuren is blauw.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Chow Chow nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Chow Chow!

Verschillende kleuren van de Chow Chow

De vacht van dit hondenras kan veel verschillende kleuren hebben. Wanneer je een willekeurige foto van een Chow Chow ziet, zal deze waarschijnlijk een bruine kleur vacht hebben. Dat is namelijk de kleur die ook het meeste voorkomt.

Toch zijn er ook nog allerlei andere kleuren, waaronder crème, wit, rood, zwart en blauw. De blauwe Chow Chow wordt ook wel grijs genoemd. Het is namelijk eerder een mix van deze twee kleuren, dus blauwgrijs.

Eén kleur

Wat opvallend is voor de Chow Chow is dat hij altijd maar één kleur in zijn vacht heeft. Hij is dus helemaal zwart of helemaal blauwgrijs. Je zult dus nooit een hond van dit ras tegenkomen die vlekken heeft of bijvoorbeeld wit en blauwgrijs van kleur is. Waar veel honden nog een Urajiro hebben, heeft de Chow Chow dat niet. Een Urajiro houdt in dat de borst, de buik, de binnenkant van de dijbenen en de onderkant van de staart een witte kleur hebben.

Het kan echter wel zo zijn dat er verschillende tinten van één kleur in de vacht zitten. Als je dus kijkt naar de blauwe Chow Chow, dan betekent dat dat er wat lichtere plekken zijn en wat donkerdere plekken. Meestal zijn dit dan de gebieden bij zijn buik en dijbenen.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Chow Chow (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Chow Chow Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De blauwe Chow Chow

De blauwe Chow Chow komt over het algemeen niet heel vaak voor. Dat betekent echter niet dat hij helemaal niet bestaat, maar je zal wel goed moeten zoeken. Het beste kun je waarschijnlijk contact opnemen met een rasvereniging. Erkende fokkers zitten namelijk altijd aangesloten bij een rasvereniging, dus dan weten ze daar meestal wel of er ergens een fokker zit met een blauwe Chow Chow en of die binnenkort een nestje gaat krijgen.

In Nederland zijn er twee verschillende rasverenigingen voor de Chow Chow: de Nederlandse Chow Chow Club en de Chow Chow vereniging Holland. Wie weet kunnen de mensen binnen deze vereniging jou wel in contact brengen met een fokker die een blauwe Chow Chow heeft.

De tong van de Chow Chow

Wanneer je een blauwe Chow Chow hebt, is niet alleen zijn vacht blauw van kleur, maar ook zijn tong! Dat is niet alleen bij de blauwe Chow Chow zo, maar bij elke kleur. De kleur van de tong is wel altijd blauw en kleurt natuurlijk niet mee met de vacht van de Chow Chow. De tong heeft een donkere blauwe kleur die ook een beetje naar zwart en grijs neigt.

Niet alleen de tong heeft deze kleur, maar ook de gehemelte en de lippen. De Chow Chow heeft verschillende bijnamen, waaronder ‘Blauwe Tong’. De reden hiervoor hoeven we natuurlijk niet uit te leggen. Waarom de tong deze kleur heeft, is niet precies bekend. Wel zijn er verschillende verhalen die rondgaan met een aantal leuke theorieën.

Mythes

Zo zijn er twee mythes die beweren te weten waarom de Chow Chow zo’n mooie blauwe tong heeft. Volgens de ene mythe was een god de hemel blauw aan het schilderen toen er een druppeltje verf naar beneden viel.

De druppel werd vervolgens opgelikt door een Chow Chow, waardoor zijn tong diezelfde kleur kreeg. Volgens de andere mythe vielen er blauwe brokjes hemel op de aarde toen het heelal werd geschept. Ook hier nam de Chow Chow de brokjes in zijn mond en kleurde daardoor zijn tong blauw.

Een medische verklaring

Dan zijn er ook nog mensen die op zoek gaan naar een medische verklaring voor de blauwe tong van de Chow Chow. Bij andere hondenrassen is het namelijk wel eens zo dat een blauwe tong duidt op een zuurstoftekort, maar dit is niet te reden waarom de tong bij de Chow Chow blauw is.

Een meer logische verklaring zou zijn dat het komt door de samenhang van zijn doorbloeding of temperatuurregeling. Dat klinkt natuurlijk wel wat minder leuk dan brokjes aarde die naar beneden vielen en op werden gegeten.

Leer alles over de kenmerken van jouw Chow Chow

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Chow Chow? Bekijk dan ook het Chow Chow Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.

Klik hier om het boek te bekijken

De verzorging van de blauwe vacht

Zo’n blauwe vacht is heel mooi, maar hij heeft ook veel verzorging nodig. Het is namelijk een ontzettend dikke vacht met een dikke onderlaag en een dikke bovenlaag. Hierdoor bleef de Chow Chow namelijk lekker warm toen hij vroeger werd gebruikt als jachthond of als waakhond in hele koude gebieden.

In deze koude gebieden vind je hem niet meer, maar die warme vacht heeft hij nog steeds. De vacht moet goed geborsteld worden, anders kunnen er klitten in komen te zitten en dat is natuurlijk niet fijn. Door de vacht regelmatig te borstelen, voorkom je dit en gaat hij ook nog eens mooi glanzen. Je kunt hiervoor het beste een slicker borstel gebruiken en je moet dit minstens één keer in de week doen.

De vacht goed checken

Daarnaast is het ook belangrijk dat je de vacht van je blauwe Chow Chow goed checkt nadat je terugkomt van een wandeling. De haren van de vacht staan namelijk recht overeind en ze zijn heel lang, waardoor het zomaar eens zo zou kunnen zijn dat er iets in is blijven hangen. Dit kunnen bijvoorbeeld takjes of blaadjes zijn, maar ook beestjes en insecten.

Check dus altijd even de vacht van je hond na de wandeling en verwijder zonodig wat er in in blijven hangen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Chow Chow?

Bekijk dan het Chow Chow Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Chow Chow wilde weten in één compleet e-book!”

Chow Chow Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Chow Chow!

  • Wil je een Chow Chow kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Chow Chow zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Chow Chow trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Chow Chow de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Chow Chows en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Chow Chow Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Chow Chow Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Chow Chow Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!