Home | Chow Chow zwart: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

Chow Chow zwart: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Chow Chow is één van de oudste hondenrassen ter wereld. Het ras komt officieel uit China, maar werd pas echt groot toen het naar Engeland kwam zo’n tweehonderd jaar geleden. Van origine is het een echte jachthond, maar hij werd ook gebruikt als gezelschapshond en als waakhond. Hij werd zelfs wel eens gebruikt op het menu van de Chinezen.

Als je aan de Chow Chow denkt, dan denk je waarschijnlijk aan een bruine teddybeer achtige hond met lange haren die alle kanten op staan. Maar de Chow Chow is nog in meer kleuren verkrijgbaar. Zo heb je ook een zwarte Chow Chow.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Chow Chow nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Chow Chow!

Verschillende kleuren Chow Chow

De vacht van de Chow Chow kan veel verschillende kleuren hebben. De kleuren die veel voorkomen zijn crème, bruin, wit, rood, blauw en ook zwart. De kleur die het meeste voorkomt is waarschijnlijk bruin. Als je bijvoorbeeld Chow Chow intypt bij Google en zoekt op afbeeldingen, dan is zo’n beetje elke Chow Chow op de foto voorzien van een prachtige, dikke, lange, bruine vacht. Wat opvallend is voor de Chow Chow is dat hij altijd maar één kleur heeft.

Je zult dus nooit een Chow Chow tegenkomen die vlekken heeft of die bijvoorbeeld wit en zwart van kleur is. Waar sommige honden nog wel eens een witte borst hebben of waarbij de buik en de binnenkant van de poten wit van kleur zijn, is dit bij de Chow Chow dus ook niet het geval. Het kan echter wel zo zijn dat de dijbenen en de buik iets lichter van kleur zijn.

Ze moeten dan echter wel dezelfde kleur zijn, maar dan gewoon een lichtere tint. Zo kan bijvoorbeeld een Chow Chow een diep zwarte vacht hebben, maar dan zijn de gebieden bij zijn dijbenen en buik iets lichter zwart van kleur.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Chow Chow wordt ook uitgebreid behandeld in Chow Chow Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De zwarte Chow Chow

Iets minder vaak zie je dus de zwarte Chow Chow. Dat betekent echter niet dat hij niet bestaat. Als je echt op zoek bent naar een zwarte Chow Chow, dan kun je het beste contact zoeken met een rasvereniging. Zo heb je bijvoorbeeld in Nederland Chow Chow vereniging Holland en de Nederlandse Chow Chow Club.

Zij houden zich bezig met de gezondheid van de Chow Chow’s in Nederland en hebben ook contact met de fokkers die zich aan hebben gesloten bij deze verenigingen. Als iemand van die fokkers een zwarte Chow Chow heeft waar hij regelmatig mee fokt, kan de vereniging jullie misschien met elkaar in contact brengen.

De tong van de Chow Chow

Een ander kenmerk waar de Chow Chow heel bekend om staat, is zijn tong. Deze is namelijk blauwzwart van kleur. Hoe dit precies komt, is niet bekend. Volgens een mythe was een god vroeger de hemel blauw aan het schilderen toen er een druppeltje verf naar beneden viel. Deze druppel werd opgelikt door de Chow Chow en daarom heeft hij nu zo’n donkere tong. Een andere verklaring zou zijn dat zijn tong blauw werd omdat er blauwe brokjes van de hemel op de aarde vielen toen het heelal werd geschept.

De Chow Chow at deze brokjes dan op. Bij andere rassen is het wel eens zo dat een blauwe tong een aanwijzing is voor gebrek aan zuurstof, maar bij de Chow Chow is dit in ieder geval niet de reden. De meest logische verklaring is dat het komt door de samenhang van zijn temperatuurregeling en de doorbloeding. Dit ras wordt dankzij zijn tong ook wel ‘Blauwe Tong’ genoemd. Niet alleen zijn tong is blauw, maar ook zijn gehemelte en zijn lippen.

De verzorging van de zwarte vacht

De Chow Chow heeft een hele dikke vacht en die heeft veel verzorging nodig. De vacht bestaat uit twee verschillende lagen, namelijk een ondervacht en een bovenvacht. Hierdoor wordt de Chow Chow goed beschermd tegen de kou. Dat is vandaag de dag misschien niet meer zo nodig, maar vroeger wel.

Toen leefde de hond namelijk voornamelijk in koude gebieden en was hij vaak buiten omdat hij gebruikt werd als jachthond en als waakhond. Zo’n dikke vacht heeft natuurlijk ook een uitgebreide verzorging nodig.

Borstelen

Het is heel belangrijk om de vacht van de Chow Chow goed door te borstelen. Dit kun je het beste minstens één keer in de week doen, maar het liefste nog vaker. Je hond zal dit fijn vinden en het zorgt er ook nog eens voor dat zijn vacht gaat glanzen. Bovendien voorkom je hier ook mee dat je Chow Chow last krijgt van klitten.

Als hij die te veel krijgt, dan kun je ze er zelf niet meer uit halen en moet je naar een dierenarts. Je kunt hiervoor het beste een speciale hondenborstel gebruiken. Je moet ook niet vergeten om de plekken achter zijn oortjes en bij zijn nek, keel en borst goed mee te pakken. Dit zijn namelijk gebieden die vaak vergeten worden.

Leer alles over jouw lieve Chow Chow

Wil je álles leren over jouw Chow Chow? Bekijk dan ook het Chow Chow Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond.

Klik hier om het boek te bekijken

Checken

In zo’n dikke vacht blijft natuurlijk ook van alles hangen. Het is daarom geen overbodige luxe om af en toe de vacht van je hond goed uit te pluizen. Zeker wanneer je net een wandeling door het bos hebt gemaakt is dit heel verstandig. Voordat je het weet heeft je hond het halve bos mee naar huis genomen.

Er kunnen namelijk takjes, blaadjes en ook beestjes zoals insecten in de vacht van je hond blijven hangen. Door de vacht van je hond goed te checken na een wandeling kun je hem ook meteen schoon maken.

Een doffe vacht

De vacht van de Chow Chow hoort mooi te glanzen en een mooie kleur te hebben. Zodra hij een beetje dof wordt, kan dat een slecht teken zijn. Het kan namelijk wijzen op een ziekte of een aandoening, maar het kan ook zijn dat hij niet goed eet of drinkt.

Je kunt het beste in dit geval naar de dierenarts gaan zodat hij even naar je hond kan kijken. Misschien is er niets aan de hand, maar dan heb je dat in ieder geval uitgesloten. Het zou namelijk zomaar eens kunnen zijn dat er wel iets aan de hand is, want als een hond niet fit is dan zie je dit vaak aan de vacht.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Chow Chow?

Bekijk dan het Chow Chow Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Chow Chow wilde weten in één compleet e-book!”

Chow Chow Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Chow Chow!

  • Wil je een Chow Chow kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Chow Chow zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Chow Chow trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Chow Chow de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Chow Chows en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Chow Chow Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Chow Chow Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Chow Chow Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!