Home | Maak kennis met de Chow Chow in het grijs

Maak kennis met de Chow Chow in het grijs

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Chow Chow is een hond met een compact postuur, machtige manen en een goudbruine vacht. Hierdoor heeft hij een hele indrukwekkende verschijning en de meeste mensen moeten dan ook even twee keer kijken wanneer ze deze hond zien lopen.

Het is een ras dat al duizenden jaren oud is en daardoor ziet hij er ook anders uit dan de honden zoals we die vandaag de dag kennen. Meestal zie je een Chow Chow met een mooie bruine vacht, maar er zijn ook nog meer kleuren binnen dit ras mogelijk. Zo heb je bijvoorbeeld ook de grijze Chow Chow en daarover lees je hier meer.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Chow Chow nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Chow Chow!

Verschillende kleuren Chow Chow

Laten we het eerst hebben over alle verschillende kleuren waarin je de Chow Chow tegen kunt komen. Er is geen één kleur die fout zou zijn bij dit ras. Bruin komt dus het meeste voor. Wanneer je een foto ziet van een Chow Chow, dan is dit meestal een hond met een bruine vacht.

Dat is natuurlijk wel mooi, maar je hebt ook nog andere kleuren waaronder crème, wit, rood, zwart en grijs. Soms wordt er ook wel gezegd dat de Chow Chow niet grijs is, maar blauw. Het is namelijk een blauwgrijze kleur.

Eén kleur

Wat opvallend is voor de Chow Chow, is dat hij altijd maar één kleur heeft. Hij zal dus niet vlekken hebben in zijn vacht en bijvoorbeeld een combinatie van grijs en wit hebben. Waar sommige honden nog wel eens een Urajiro hebben, namelijk witte plekken op de borst, de buik, de binnenkant van de dijbenen en de onderkant van de staart, heeft de Chow Chow dit dus niet.

Het kan echter wel zo zijn dat de Chow Chow verschillende tinten van één kleur heeft. In het geval van de grijze Chow Chow betekent dat dan dus dat hij verschillende tinten grijs in zijn vacht heeft. Zo zijn sommige gebieden dan lichter of donkerder van kleur dan de andere gebieden.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Chow Chow wordt ook uitgebreid behandeld in Chow Chow Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De grijze Chow Chow

De grijze Chow Chow zie je dus veel minder vaak dan de bruine Chow Chow. Als je toch heel graag een grijze hond van dit ras wil hebben, dan zul je goed moeten zoeken. Dit is gelukkig niet onmogelijk. Het beste kun je misschien wel contact zoeken met een rasvereniging. In Nederland heb je bijvoorbeeld twee rasverenigingen voor de Chow Chow, namelijk de Nederlandse Chow Chow Club en de Chow Chow vereniging Holland.

Zij hebben natuurlijk veel contact met hun leden en weten dan ook veel over hun honden te vertellen. Misschien hebben ze zelfs wel een database waar alle Chow Chow’s in staan die bij hun aangesloten zijn. Op deze manier kun je dus al makkelijk zien wanneer er een grijze Chow Chow is. Zo kun je heel gemakkelijk in contact worden gebracht met een persoon die zo’n grijze Chow Chow fokt en verkoopt.

De tong van de Chow Chow

Niet alleen de vacht van de Chow Chow kan grijs zijn, maar de tong ook. Sterker nog, de tong heeft altijd een blauwgrijze kleur. Dit ziet er erg speciaal uit en hierdoor is het ras nog bijzonderder. Waar deze blauwgrijze kleur vandaan komt, is niet helemaal bekend.

Er zijn verschillende verhalen die rondgaan, maar allemaal even onwaarschijnlijk. Zo is er een mythe die zegt dat een god vroeger de hemel blauw aan het schilderen was en dat er toen een druppeltje verf naar beneden viel. Deze druppel werd vervolgens opgelikt door een Chow Chow en dat heeft zijn tong doen verkleuren.

Om deze reden zou de tong van de Chow Chow vandaag de dag nog steeds zo’n kleur hebben. Volgens een andere mythe is de tong van de Chow Chow blauwgrijs van kleur omdat er blauwe brokjes van de hemel op de aarde vielen op het moment dat het heelal werd gecreëerd. De Chow Chow at deze brokjes natuurlijk op en daardoor verkleurde zijn tong.

Een medische verklaring

Er zijn ook geprobeerd om medische verklaringen te zoeken voor de kleur van de tong van de Chow Chow. Bij andere hondenrassen is het namelijk wel eens zo dat een blauwe tong een aanwijzing is voor een zuurstoftekort. Dit is uiteraard onderzocht en bij de Chow Chow is dat niet de reden voor zijn aparte kleur tong.

De meest logische verklaring is misschien ook wel de saaiste, namelijk dat het komt door de samenhang van zijn temperatuurregeling of de doorbloeding. Niet alleen zijn tong is blauwgrijs van kleur, maar ook zijn lippen en gehemelte. Dankzij deze aparte tong wordt dit ras ook wel heel toepasselijk ‘Blauwe Tong’ genoemd.

Leer alles over jouw lieve Chow Chow

Wil je álles leren over jouw Chow Chow? Bekijk dan ook het Chow Chow Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond.

Klik hier om het boek te bekijken

De verzorging van de grijze vacht

De grijze vacht van de Chow Chow ziet er dan misschien wel heel erg mooi uit, hij heeft ook heel veel verzorging nodig. Dat komt omdat de vacht uit twee dikke lagen bestaat, een ondervacht en een bovenvacht. Hierdoor wordt de Chow Chow goed beschermd tegen de kou, want vroeger woonde hij in hele koude gebieden en moest hij veel buiten zijn omdat hij in werd gezet als waakhond en als jachthond. In de kou woont hij tegenwoordig niet meer, maar die warme vacht heeft hij wel nog steeds.

Hierdoor is het nodig om hem minstens één keer in de week te borstelen, maar het liefste nog vaker. Hierdoor gaat zijn vacht mooi glanzen en bovendien vindt hij het ook heel fijn om geborsteld te worden. Je kunt hiervoor het beste een slicker borstel gebruiken. Houd er daarnaast ook rekening mee om je hond buiten te borstelen zodat alle hondenharen niet in je huis terecht komen.

Even checken

Mooi, zo’n lange vacht, maar heel praktisch is het niet altijd. Er blijft namelijk ook van alles in hangen. Dat komt voornamelijk omdat de haren van de vacht van de Chow Chow recht overeind staan. Hier kunnen dus tijdens een wandeling allerlei takjes en blaadjes in blijven hangen, maar ook beestjes en insecten kunnen zich hier in nestelen.

Het is daarom belangrijk om altijd even de vacht van je hond goed te checken wanneer je thuis komt van een wandeling.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Chow Chow?

Bekijk dan het Chow Chow Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Chow Chow wilde weten in één compleet e-book!”

Chow Chow Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Chow Chow!

  • Wil je een Chow Chow kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Chow Chow zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Chow Chow trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Chow Chow de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Chow Chows en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Chow Chow Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Chow Chow Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Chow Chow Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!