Home | Kortharig: Maak kennis met de Chow Chow met korte haren

Kortharig: Maak kennis met de Chow Chow met korte haren

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Chow Chow staat onder andere bekend om zijn blauwe tong en zijn mooie vacht. Dit ras heeft namelijk een prachtige, dikke vacht met lange haren. De Chow Chow wordt ook wel berenhond genoemd of opgepoetste leeuwenhond. Dat komt natuurlijk door zijn vacht.

Het is echt een teddybeer en hij lijkt net een kleine beer of een kleine leeuw dankzij zijn haren die alle kanten op staan. Maar wist je dat er ook nog een andere soort Chow Chow is? Naast de langharige Chow Chow heb je namelijk ook de kortharige Chow Chow. Hieronder lees je meer over deze kortharige variant.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Chow Chow nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Chow Chow!

De kortharige Chow Chow

Wanneer  je het hebt over de Chow Chow ben je eigenlijk niet specifiek genoeg. Er is namelijk een ‘gewone’ Chow Chow met lange haren en een kortharige Chow Chow. Over het algemeen komt de langharige Chow Chow het meeste voor. Deze variant heeft een lange vacht met steile haren die alle kanten op staan.

De kortharige Chow Chow komt dus veel minder vaak voor en is dus een stuk zeldzamer. Zijn vacht is een stuk gladder, maar ook bij hem staan de haren alle kanten op. Zowel de lange als de korte vachttypes hebben een onderlaag die dicht behaard is. Wanneer er een puppy is met korte haren, zul je dit nog niet meteen zien. Het duurt minstens een maand voordat je echt kunt zien of de Chow Chow lange of korte haren zal hebben. De kortharige Chow Chow bestaat nog niet zo lang als de langharige variant, maar bestaat echt pas sinds een aantal jaar.

De laatste jaren worden deze dan ook steeds meer gefokt. De kortharige Chow Chow wordt ook wel de Smooth Chow genoemd. Hij ziet er namelijk veel gladder uit omdat zijn haren allemaal dezelfde lengte hebben en recht overeind staan.

Het verschil met de langharige Chow Chow

Het grootste verschil met de kortharige en de langharige Chow Chow is natuurlijk de lengte van de haren. Waar een langharige Chow Chow een flinke bos haar heeft en het net lijkt alsof hij manen heeft, is de kortharige Chow Chow gewoon veel compacter. Door zijn korte vacht krijgt hij een beetje een uitstraling van een pluche beertje.

Dat is dan ook meteen het enige verschil tussen de twee varianten, want verder zijn ze precies hetzelfde. Fokkers van kortharige Chow Chow’s zeggen echter wel dat de rode kortharige Chow Chow’s meer lawaai maken dan zijn broertjes en zusjes met lange haren. Daarnaast heeft een kortharige Chow Chow over het algemeen altijd een donkere streep die van zijn staart tot aan zijn middel loopt.

De langharige variant heeft ook zo’n streep, maar deze loopt meestal door tot aan de nek. Daarnaast kun je het beter zien of een Chow Chow langharig of kortharig is wanneer hij nat is. Bij de kortharige variant zie je dan namelijk slagen in de vacht en bij de langharige Chow Chow’s zie je dat niet.

Let op: Alle mogelijke Chow Chow soorten (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Chow Chow Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De kleur van de kortharige Chow Chow

Er zijn verschillende kleuren waarin de Chow Chow voorkomt. Het maakt hierbij niet uit of de vacht lange of korte haren heeft, want bij allebei de varianten komen dezelfde kleuren voor. De kleur die het vaakste voorkomt bij de langharige Chow Chow komt ook het vaakste voor bij de kortharige Chow Chow, namelijk bruin.

Andere kleuren die je regelmatig ziet zijn crème, rood, blauw, zwart en wit. Er is geen één kleur die niet toegestaan is volgens het rasstandaard. Wel is het zo dat een Chow Chow nooit twee verschillende kleuren heeft.

Hij kan wel verschillende tinten van een bepaalde kleur hebben. Zo kan hij bijvoorbeeld donkerbruin en een wat lichtere kleur bruin in zijn vacht hebben, maar hij zal geen witte en bruine vlekken hebben.

De verzorging van de kortharige Chow Chow

Een voordeel van de kortharige Chow Chow tegenover de langharige Chow Chow is dat je deze vacht minder intensief hoeft te verzorgen. De kans dat er bij de Smooth Chow klitten in zijn vacht komen te zitten, is natuurlijk een stuk minder groot. Het is het beste om de vacht van de kortharige Chow Chow ongeveer één keer in de week te wassen.

Doe dit wel buiten, zodat al die hondenharen niet in je huis terechtkomen. Je kunt hier het beste een slicker borstel voor gebruiken. Zo wordt namelijk de onderlaag van de vacht ook goed verzorgd.

Een gewone borstel kan hier namelijk niet goed bij. Je zult al snel merken dat de vacht van je hond meer gaat glanzen en dat hij het ook heerlijk vindt om geborsteld te worden.

Leer alles over de verschillende Chow Chow soorten

Wil je alles weten over de verschillende Chow Chow soorten? Bekijk dan ook het Chow Chow Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.

Klik hier om het boek te bekijken

Checken

Ook is het belangrijk dat je de vacht van je kortharige Chow Chow altijd goed checkt en zeker wanneer je net een lange wandeling door het bos hebt gemaakt. Ze hebben namelijk alsnog een redelijk lange vacht en hun haren staan natuurlijk alle kanten op, waardoor er ook gemakkelijk dingen in de vacht kunnen blijven hangen. Kijk dus altijd even goed of er geen blaadjes, takjes of beestjes in de vacht zijn blijven hangen tijdens de wandeling. Deze kun je dan nog snel buiten laten voordat je weer je huis in gaat.

Een kortharige Chow Chow kan ook nogal avontuurlijk zijn en zomaar de bosjes in duiken zonder erbij na te denken wanneer hij iets ziet. Hierdoor kan het ook wel eens gebeuren dat hij krasjes op zijn lichaam krijgt. Check dit dus ook altijd even en houd de eventuele krasjes in de gaten. Als het gaat infecteren, moet je namelijk meteen naar de dierenarts.

De oren schoonhouden

Wat ook erg belangrijk is bij de kortharige Chow Chow, is dat je zijn oren goed schoon houdt. Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar deze mogen zeker niet over worden geslagen. Als hij aan zijn oren gaat krabben of hij schuurt met zijn oren langs voorwerpen in huis, dan is dat vaak een teken dat hij last heeft van zijn oren.

Het is erg belangrijk om zijn oren regelmatig schoon te maken aan de binnenkant, want op deze manier kun je vervelende infecties en ziektes voorkomen. Mensen willen nog wel eens denken dat het niet nodig is met een kortharige Chow Chow omdat er niet zoveel haren in zijn oren komen, maar niets is minder waar.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Chow Chow?

Bekijk dan het Chow Chow Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze geweldige hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Chow Chow wilde weten in één compleet e-book!”

Chow Chow Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Chow Chow!

  • Wil je een Chow Chow kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Chow Chow zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Chow Chow trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Chow Chow de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Chow Chows en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Chow Chow Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Chow Chow Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Chow Chow Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!